Waldemar s rodinou emigroval z Československa v roce 1986. A to nemohl ÚV KSČ skousnout. Začalo se trestat. Waldemarovy desky zmizely z prodejen, přestal zpívat v rádiích, filmy s ním byly najednou trezorové a politický systém ho vymazal i z Chalupářů.

Seriál, který byl v televizi poprvé uveden v roce 1976 s Waldovým nádherným barytonem, najednou provázela orchestrální úprava. „Moc dobře si na to pamatuju. Seriál tehdy vysílali už podruhé a Waldův hlas tam najednou nebyl. Dost nás to všechny zarazilo. Byl přece nedílnou součástí,“ řekla v úterý Blesku Jiřina Bohdalová, která v seriálu hraje paní Fuchsovou.

Matuška: Takhle mu tesali náhrobní kámen

„Stalo se to najednou. Nikdo nám dopředu nic neoznámil. Copak ale v té době někdo někomu něco oznamoval?“ dodala. Samotnému Matuškovi to podle jeho ženy bylo líto. „To už jsme byli na Floridě, když nám to známí dali vědět. Walda mně říkal: Co se divíš? Já se nedivím. To nevíš, kdo tam vládne a proč jsme emigrovali? Je přece strašný žít v zemi, kde se vládci bojí i písničky. Tenhle systém tam nemůže dlouho vydržet,“ vzpomněla si v úterý na Floridě na manželovu reakci Olina a dodala: „To víte, že mu to bylo líto.“ Zpěvák písničku s hudbou Luboše Fišera a slovy Zdeňka Borovce zbožňoval. „Říkal, že ji zpívá z hloubi duše, protože je pravdivá,“ dodala Olga.