Michael Jackson byl spoluautorem písně Do the Bartman v podání Barta Simpsona z roku 1990, která dokonce okupovala dva týdny první příčku britské hitparády.

Jeho použité trenýrky značky Calvin Klein prodával jeden z obchodníků na internetové aukční síni eBay za milion dolarů. Když se o této dražbě Michael dozvěděl, rozhodl se kvůli znechucení zrušit dražbu svého majetku, která mu měla pomoci z finančních problémů.

Na eBay byly k mání i lístky na jeho poslední plánované turné 50 koncertů. Vyvolávací cena některých lístků dosáhla až hodnoty 300 tisíc korun.

Jacksonova nejúspěšnějšího alba Thriller se prodalo přes 100 milionů kusů a získalo celekm 7 cen Grammy. Stalo se tak nejprodávanějším albem všech dob. Následující Michaelovo album Bad se stalo druhou nejprodávanější deskou všech dob.

Jeho hvězdou kariéru odtartovalo vystoupení v Show Eda Sullivana, kde vystoupil ještě se sourozeneckou skupinou Jackson 5. Jistě není bez zajímavosti, že výstup v tomto pořadu odstartoval kariéru například Elivese Presleyho nebo Beatles.

Michael Jackson nikdy nebyl schopen doložit, že dokončil základní školu. Téma jeho vzdělání pro něj bylo jedním z největších tabu.

V roce 1985 Jackson koupil práva na písně Beatles za 700 milionů dolarů, čímž si znepřátelil Paula McCartneyho. O deset let později polovinu z těchto práv prodal společnosti Sony. Zbylou polovinu prý ve své závěti odkázal Paulu McCartneymu jako gesto symbolického usmíření.

Byl vychován jako svědek Jehovův, pár měsíců před smrtí ale přestoupil na Islám a změnil si jméno na Mikael.

V roce 1987 si plastickou operací nechal udělat ďolíček v bradě

Trpěl nemocí jménem Vitiligo, při které dochází k výpadkům pigmentu a projevuje se bílými skvrnami. Michael kryl fleky tmavým makeupem přibližně do roku 1986. Pak už se jich objevilo příliš velké množství a tak začal používat makeup světlý, čímž se proměnil z černocha na bělocha. Ovšem veřejnost o tom informoval až v roce 1993 v rozhovoru s Oprah Winfrey.

O pomoc při přípravách na plánovaném turné požádal Jackson svého přítele, iluzionistu Davida Cooperfielda. Bohužel jeho triky, které do vystoupení krále popu připravil, už svět nikdy neuvidí.