Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je létání bezpečné? Prezident Airbusu promluvil!

Tom Enders - šéf společnosti Airbus
Tom Enders - šéf společnosti Airbus  (Autor: Tomáš Čery)
Autor: INT, val - 
12. června 2009
14:16

Tragédie letadla Airbus A330, společnosti Air France, které pohřbilo 228 cestujících pomalu utichá. Lidé ale stále mají strach a ptají se sami sebe: “Jak bezpečné letání skutečně je?” Prezident Airbusu Tom Enders se k případu vyjádřil.

Poslední týden byly zaznamenány další nepříjemné potíže u letadel airbus. Co se s nimi děje?
Enders: Nehody nikdy nevznikly z ničeho. I ta nejmenší porucha má pro nás velký význam. Každý by samozřejmě rád věděl, co se přesně stalo, ale musíme být trpěliví. Vyšetřování potřebuje čas. Jsme zodpovědní k obětem nehody.

Byla vaše reakce na letecké neštěstí dostatečná?

Enders: Ano – od první vteřiny jsme zapojeni do vyšetřování a s tímto případem plně pomáháme francouzské rozvědce. Je nám líto, že stále nevíme, co se přesně stalo. Všichni doufají, že se brzy podaří nalézt černé skříňky.

Považujete létání airbusy stále ještě za bezpečné?
Enders: Airbus vzlétne do vzduchu po celém světě každou druhou vteřinu. Létání je a zůstane nejbezpečnější prostředek dopravy a A330 je nejlepší a nejbezpečnější letadlo, které kdy bylo postaveno.

Obáváte se nynější ekonomické situace? Myslíte si, že to může společnost nějak ovlivnit?
Enders: Budeme méně vyrábět. Snížili jsme výrobu z 40 kusů letadel A320 měsíčně na 36. Na podzim se dokonce dostaneme ještě níže k číslu 34.Jsme si jisti, že budeme vyrábět méně nadzvukových letadel A380. Ale přejeme si, abychom udrželi stejný počet pasažerů jako v minulém roce, který pro nás byl rekordní.

Kolik letů bylo zrušeno od začátku roku?
Enders: Ne příliš. Pouze 16.

Airbus Airbus | wikipedia.org

Experti tvrdí, že každá druhá objednávka bude nyní odmítnuta.
Enders: To je nesmysl! Od konce května už jsme dodali více než 200 letadel. Potřebujeme být neustále v kontaktu s našimi odběrateli a komunikovat s nimi.

V roce 2007 jste představili program, který by měl dramaticky snížit náklady společnosti. Budete dále propouštět?
Enders: To je přeci správné, že šetříme v době ekonomické krize. Samozřejmě nemohu vyloučit, že už nebudeme snižovat stavy našich zaměstnanců. Ukažte mi šéfa, který by toto mohl slíbit. Ale tím nechci říci, že budeme. Doufáme, že se ekonomická situace brzy zlepší.

Foto: 

gogo ( 12. června 2009 22:45 )

Dobrý den hanii. Povězte mi prosím : jste neslyšící ? Děkuji Vám předem za odpvěď. Hezký večer.

hani ( 12. června 2009 15:43 )

Kdy mate genetycky reaktor v Brne, Bohunice - nikdo vas ne ubrani. Medycina jsou velka mafie - piramida. Slibi vylecit zitra jenom ne dnes. Nikdy DNES. Lide maji nove a nove nemoce. A lekari nove a dobre genetycke laboratore kde delaji co chce. NOVE GENETYCKE. Mela prace v laboratore a vim co to je. Sam Julinek zabijel nemocne v Havlickove Brode modyfikovane lekamy. Proc ne potrestaly doktoru? Kam divaly se? Proc Petr Zelenka nikdo ne zabijel do a po leta 2006 roku? Jako za Stalina z nej vybusit priznani. Nic ne meni. Proto spadne jeste a jeste letadlo, boura auto, zabijeji v nemocnice i Bohunice a jinych. Jeste ne vas. Jine. Kdo ne mel stesti. A paroubak ma i stesti i pani P ktera vi kde koupi genetycky eleksir pro myleho zabaka.

Zobrazit celou diskusi