Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První oběti globálního oteplování

Autor: luc - 
24. května 2009
05:00

Jedni žijí na exotických ostrovech, druzí v zemi věčného sněhu. Jedni se topí ve slané vodě, druzí v bahně pod tajícím ledem. I když žijí na opačných polokoulích, mají podobný osud – brzy z nich budou kvůli globálnímu oteplování »uprchlíci«.

Zatímco obyvatelé Aljašky plánují stěhování vesnic z pobřeží dále do vnitrozemí, lidé z ostrovních států Kiribati a Tuvalu teprve hledají azyl na kontinentech. Zdá se, že budou prvními oběťmi klimatických změn planety...

V aljašském pobřežním městečku Newtok žije zhruba 340 obyvatel. Doby, kdy byla jejich osada většinu roku zasypaná sněhem a zem pod nohama zmrzlá na kámen, jsou už pryč. S rostoucí průměrnou teplotou tají ledy u pobřeží a trvale zmrzlá půda měkne. Newtok se začíná topit v bahně, trápí ho půdní eroze i záplavy.

Záchranou je vnitrozemí

Jediným východiskem je přestěhování celého města o několik kilometrů hlouběji do vnitrozemí. Náklady na tohle stěhování dosáhnou podle odhadů asi 130 milionů dolarů (2,6 miliardy korun). Jak uvedla americká televize CBS News, podobně je na tom více než 180 aljašských obcí. Mezi nimi i Kivalina nebo Shishmaref, obec na ostrově nedaleko polárního kruhu. I její obyvatele zřejmě čeká stěhování přes lagunu do vnitrozemí, které bude stát mnoho milionů dolarů.

Tropické peklo

Nejsou to jen obyvatelé polárních oblastí, jejichž domovy jsou vlivem klimatických změn v ohrožení. I země, které bývaly tropickým rájem a lákaly na své romantické pláže tisíce turistů, teď hledají nový domov. Stoupající hladina oceánu způsobila, že pomalu mizí tichomořský stát Kiribati rozkládající se na více než třech desítkách ostrovů. Někteří z obyvatel už museli přesídlit jinam, protože jejich domy pohltila voda. Znehodnocena byla i úrodná půda, takže tím mnoho místních ztratilo možnost obživy. Zcela zaniknout by měl Kiribati podle vědců do konce tohoto století. Novým domovem zdejších lidí se možná stane Nový Zéland nebo Austrálie.

Zkáza za pár let?

Zřejmě krátkou budoucnost má před sebou i čtvrtá nejmenší země světa – Tuvalu. Tropický ráj s 12 tisíci obyvateli postupně pohlcuje voda Tichého oceánu. „Dávejte pozor. Dobrá loď Tuvalu jde ke dnu. Je to jistější než fakt, že slunce ráno vyjde nad mořem,“ tvrdí tuvalský námořník John Lakopo, který sleduje zmenšující se plochu ostrova a vzrůstající hladinu moře téměř každý měsíc. Údajně zcela zanikne už za několik desítek let. Do té doby budou navíc obyvatelé ohrožováni bouřemi a obřími vlnami.

Nejsou to ale pouze malé, nepříliš známé státy, které ohrožuje změna klimatu na planetě. Problémy mají i známá letoviska jako Maledivy, Bahamy, Fidži nebo Marshallovy ostrovy. I jich se ohrožení stoupající mořskou hladinou bezprostředně týká a jejich obyvatelé budou zřejmě brzy muset do nucené emigrace.


Kdy zmizí Maledivy?

Maledivské souostroví patří k turisticky nejvyhledávanějším místům v Tichomoří. Tato země rozkládající se na více než tisícovce ostrůvků patří také mezi státy nejvíce ohrožené globálním oteplováním a jeho důsledky. Mořská hladina je totiž pouze o několik desítek centimetrů níž než ostrovní půda. Podle zahraničních médií si už obyvatelé hledají volnou půdu v cizině, nejvíc se mluví o Indii, Srí Lance a Austrálii.

vasek11023 ( 24. května 2009 13:38 )

To mi nějak nesedí ...

Zobrazit celou diskusi