Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

KOMENTÁŘ: Konspirační teorie o prasečí chřipce

prasečárna
prasečárna  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Ondřej Höppner - 
13. května 2009
12:43

Také jste zrušili cestu do Mexika a vyhýbáte se letištím jako čert kříži? Také vás zaujaly fešácké módní roušky na tvářích ztepilých manekýnů?

Podle deníku New York Post na jednom večírku na Manhattanu nabídl jeden bohatý mexický obchodník svoji verzi prasečí chřipky: "Je to trik, jak v době finanční krize udržet Američany doma, aby své peníze utráceli tady, a ne v Mexiku," posteskl si.

Řeč není o prasečí chřipce jako takové, je velmi reálná a nosí smrt. Řeč je o tom, že letos a několik příštích let může Mexiko na turisty leda tak vzpomínat. Jejich absence zasáhla nejen hotely, leteckou a pozemí dopravu, ale i ty Mexičany od Cancunu po Tijuanu, kteří se bez turistů mohou živit leda tak žebrotou. Sníte o prázdných bílých plážích? Máte rádi riziko a dobrodružství? Jeďte do Mexika!

Dobrá, buďme chvíli cyniky a zapomeňme na těch 103 mrtvých a více než tisícovku nakažených, zapomeňme i na to, že podezření na prasečí chřipku se už objevilo i v Čechách, připusťme, že neexistuje žádná souvislost mezi virem H1N1 a prasetem, a položme si strašlivou a obnažující otázku: Komu to prospělo?

Jako obdivovatel urbanistických legend nabízím osm konspiračních teorií na prasečí chřipku. Kdo má z prasečí chřipky prospěch?

1. Farmaceutický průmysl. Zlí vědci podobně jako ve filmu nejprve vyvinuli protilék a pak vyslali do světa virus.

2. Televizní společnosti. Zprávy o prasečí chřipce zvýšily sledovanost tak, jak si majitelé stanic představovali.

3. Síly proti imigrantům. Panika z nemoci je jedinečným důvodem, proč zavřít hranice.

4. Síly proti týrání zvířat. Vyzkoušeli si to na ptačí chřipce a nemoci šílených krav. Konečně se produkce masa snížila.

5. Al Kajdá. Strach z epidemie je nejsnazší způsob, jak vyvolat na světě chaos. Mexičani pracují všude po světě a především v USA. Moderními krysami se tak stávají oni, ne muslimové.

6. George Bush. Nový demokratický prezident Obama slíbil, že vyšetří okolnosti útoků na mrakodrapy. Hrozí, že ukáže na Bushe, že je on a organizace za ním pravým viníkem. Prasečí chřipka odláká pozornost.

7. Výrobci ochranných roušek. Produkce roušek (většinou na jedno použití) se může stát nejrychleji se rozvíjejícím průmyslovým odvětvím na světě.

8. Mexická drogová mafie. Už teď má takřka stejně silnou armádu jako vláda. Panika kolem prasečí chřipky jí dá čas se zmobilizovat.

Ne, opravdu bych nerad prasečí chřipku zlehčoval a byl bych nerad, kdyby mě stihl stejný osud jako kolegu Dlabaju. Chtěl jsem jen přispět k tomu, aby se laskavý čtenář pousmál dřív, než nebude za ochrannou rouškou vidět, jestli se směje nebo brečí.

Zobrazit celou diskusi