Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vlaky Student Agency budou konkurovat ČD

Radim Jančura
Radim Jančura  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. května 2009
21:28

Společnost RegioJet, patřící brněnské firmě Student Agency Radima Jančury, získala od Drážního úřadu licenci na provozování osobní dopravy na železničních kolejích.

Informoval o tom server iDnes.cz. "Získání licence bylo prvním nutným krokem. Jasně jím deklarujeme náš zájem o vstup na železniční dopravní trh," řekl předseda představenstva společnosti RegioJet Jan Paroubek.

Podle serveru se RegioJet a České dráhy nyní střetnou v blížícím se výběrovém řízení na provozovatele Jizerskohorské železnice. Soutěž vypsal Liberecký kraj a týká se přepravy cestujících na celkově 1,5 milionu vlakových kilometrů za rok. Jedná se v Česku o doposud největší díl, který má šanci získat jiný dopravce než České dráhy, uvedl server iDnes.cz

"Naším hlavním cílem je otevření trhu v železniční osobní dopravě. Jen transparentními výběrovými řízeními lze na naši železnici dostat patřičnou kvalitu za reálnou cenu," tvrdí podle serveru Paroubek.

V tom s ním souhlasí i České dráhy. "Tato firma bude jedním z mnoha dalších železničních dopravců na českém trhu. Konkurence je pro nás velmi důležitá," tvrdí mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Podle něj jde o jedinou cestu, jak mohou dopravci v celém Česku dosáhnout skutečných úhrad svých ztrát při provozování regionální dopravy od krajů, které tuto dopravu objednávají, uvedl iDnes.cz.

"Kraje dlouhodobě neplatí to, co železniční doprava opravdu stojí. To v konkurenčním prostředí nebude možné. Soukromí dopravci určitě nebudou jezdit za nereálně podhodnocené ceny, za které jsme nuceni jezdit teď," dodal Kubala s tím, že dalším důležitým aspektem je podle něj to, že každá konkurence bude nutit ty současné dopravce výrazně zvyšovat kvalitu jejich služeb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kibic ( 11. května 2009 10:02 )

jak se to bude vyvijet, hlavne jak to pohne s cenama a kvalitou sluzeb

Zobrazit celou diskusi