Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

27. duben 1989: První bankomat je tu!

bankomat
bankomat  (Autor: wikipedia.org, ilustrační foto)
Autor: ČTK, rum - 
27. dubna 2009
05:00

Slováci nás předběhli! První automat na výdej peněz, dnes bychom řekli bankomat, v ČSSR totiž zavedla Slovenská státní spořitelna v Bratislavě!

„Pro vybrané majitele sporožirových účtů rozšíří Slovenská státní spořitelna peněžní služby. Automat bude ovládán plastikovými kartami s magnetickým pruhem,“ vysvětlovala agentura ČTK. Supernovinku mohla ale v té době využívat jen hrstka vyvolených, kterým spořitelna udělila karty.

Dnes je v Česku k dispozici přes tři tisíce bankomatů, ale oproti ostatním evropským státům jsme na tom dost bídně. Nedávné porovnání totiž ukázalo, že zatímco u nás na 100 tisíc obyvatel vychází zhruba 23 bankomatů, Španělé mají k dispozici na stejný počet lidí 125 bankomatů. Hůře než my jsou na tom už jen Poláci a Rumuni...

Převratná novinka, která u nás nesměle začínala před dvaceti lety, je nyní naprostou samozřejmostí, ale bohužel naprostou samozřejmostí je i pobíhání po ulicích a hledání toho »svého« bankomatu. Protože za výběry z cizího se platí i 40 Kč. V tom jsme naopak v Evropě dost výjimeční. Vybírání poplatků v mnoha zemích totiž vůbec neznají...

jaro26 ( 28. dubna 2009 22:55 )

u cizi banka a stoji to 4 EURA...... holt cesi kopiruji vsecno na cem se da jen vydelat,ale holt na to doplaceji lidi... je to smutne... co dodat..

palko1961 ( 28. dubna 2009 15:21 )

souhlas. Take ziji v UK. Vsecny bankomaty jsou free.

slepa ( 27. dubna 2009 18:23 )

To je pravda, že v Česku se musí bankomat hledat, než se najde ten "svůj". Žiji v Anglii a tady jsou bankomaty na každém rohu. A poplatky tu nejsou vůbec. To je fakt specialita Česka.

Zobrazit celou diskusi