Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svědek: Ďuričko se po vraždě tvářil spokojeně!

Bohumír Ďuričko u soudu nevypadal nijak sklesle z toho, že je obžalován z vraždy.
Bohumír Ďuričko u soudu nevypadal nijak sklesle z toho, že je obžalován z vraždy.  (Autor: Jiří Černohorský, ČTK)
Autor: bor, Ivan Hladík, brum - 
9. dubna 2009
14:09

"Vraždil, a pak se tvářil spokojeně," vypověděl svědek a blízký přítel rodiny Kočkových. U Městského soudu v Praze ve čtvrtek pokračuje proces s Bohumírem Ďuričkem (55), který je obviněn z vraždy Václava Kočky ml. (+40).

Žalobkyně Jana Kadeřábková navrhla udělit pražskému hoteliérovi Bohumíru Ďuričkovi za vraždu Václava Kočky mladšího trest vězení na 12,5 až 15 let, tedy v horní polovině trestní sazby. Požaduje, aby ho soud zařadil do nejpřísnějšího typu vězení - věznice se zvýšenou ostrahou. Podle státní zástupkyně by měl být podnikatel uznán vinným v plném rozsahu obžaloby.

Před soudem vypovídal svědek Martin Vlasta, blízký přítel zavražděného Kočky. Tvrdil, že Ďuričko sám inicioval hovory o penězích. ´"Když utíkal po činu z baru, tvářil se spokojeně. Načež se ho starý Kočka zeptal: „Proč jsi mi zabil syna?“ Na to Ďuričko odpověděl: "Nech mě být, co je ti do toho?"´

Ďuričkův obhájce Vojtěch Veverka se proti svědkově výpovědi ohradil námitkou, že svědek se přihlásil až v prosinci 2008. Vlasta to zdůvodnil tím, že se dozvěděl o tom, že je ohrožen na životě, a proto odjel do zahraničí a přihlásil se až po návratu.

Podle soudní znalkyně v oboru psychologie Štěpánky Tůmové jsou základními osobnostními rysy Ďurička dominantní osobnost, hysterie a egocentrismus. Na otázku, proč si myslí, že po činu utekl, řekla: "Myslel jen na sebe." K otázce, zda Ďuričko nepoužil zbraň proto, že je na ně zvyklý a netasil tedy instinktivně, odpověděla: "Právě proto, že je na ně zvyklý, měl reagovat jinak, protože ví, co zbraně umí."

Současná přítelkyně Ďurička Jana Jirsová mimo jiné uvedla, že plánovali společnou budoucnost a o jeho dalším vztahu (s Lucií Staňkovou, která Ďuričkovi porodila dítě) nevěděla.

Exkluzivně pro Blesk.cz řekla: "Nevěřím v českou justici. Žiji ve velmi napjaté atmosféře a můj život je tragédie."

U soudu byla také zveřejněna informace, že v minulosti byl Ďuričko v podmínce za napadení švýcarského občana v hotelu AXA.

Ďuričkova obhajoba žádala doplnění o nové znalecké posudky, například výslech Václava Kočka nejmladšího (16) na detektoru lži. Sám Ďuričko dokonce žádal o výslech uklízečky z restaurace Monarch, kde došlo k vraždě. Soudkyně všechny žádosti o doplnění zamítla. Obhájce Veverka pak Blesku.cz sdělil, že všechny žádosti o doplnění považuje za důležité. Řada znalců na něj totiž vůbec nepůsobila dobře a z průběhu procesu má pocit, že to všichni chtějí mít hlavně rychle za sebou.

Ve středu večer se u soudu četly dopisy, které Ďuričko poslal z vězení účastníkům incidentu a rodině oběti. Kočkovi si však vzhledem ke stavu svých rodičů nepřáli jejich obsah zveřejnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání