Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Most ve Studénce: Podpíraly ho jen dřevěné špalky!

Co mohlo za tragédii, při které ve Studénce zemřelo sedm lidí? Spadlý most! Ten se sesunul přímo do cesty přijíždějícímu vlaku. A následky byly děsivé...
Co mohlo za tragédii, při které ve Studénce zemřelo sedm lidí? Spadlý most! Ten se sesunul přímo do cesty přijíždějícímu vlaku. A následky byly děsivé...  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: ČTK - 
11. prosince 2008
14:22

Policie má další důkazy, které podle ní potvrzují, že most ve Studénce na Novojičínsku byl špatně zajištěný. Na fotografiích vyšetřovatel Jiří Jícha našel dřevěné špalíky, na kterých celá konstrukce vážící téměř 400 tun ležela.

Ty byly podle něj jednou z příčit zřícení mostu, do jehož trosek narazil mezinárodní rychlík. Tři lidé zemřely a desítky dalších byly zraněny.

"Jsme přesvědčeni, že tam dřevěné podložky vůbec neměly být," řekl Jícha novinářům. "Už jsem toho viděl hodně, ale tohle ještě ne," dodal s tím, že soudní znalci, kteří hledají konkrétní příčinu tragédie, byli také překvapeni. "Znalci nechápavě kroutili hlavou," řekl vyšetřovatel.

Dodal, že policie by začátkem příštího roku měla mít v ruce znalecké posudky. Na jejich základě by pak mohly být obviněny další osoby. "Jednalo by se spíše o jednotlivce," řekl Jícha s tím, že může jít o zaměstnance krajského úřadu, společnosti ODS - Dopravní stavby Ostravy či dalších firem, které se na opravě mostu podíleli. "Specifikovat nyní nemůžeme, byla by to spekulace. Musíme počkat na posudky," řekl vyšetřovatel.