Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studénka: Tragédie zasáhla 5000 lidí!

Autor: Ivana Žáková - 
18. srpna 2008
05:00

Dvě stovky lidí se přišly v sobotu pomodlit do místního kostela sv. Bartoloměje za oběti a zraněné vlakového neštěstí ve Studénce.

Tragédie ovšem citelně zasáhla do života nejméně 5000 lidí. Přímých účastníků nehody, jejich příbuzných nebo místních obyvatel, ale i záchranářů.

Na mimořádnou ekumenickou bohoslužbu přijela z Ostravy i Milada Nováková (82). Jak Blesku řekla, podruhé se narodila.

Milada Nováková z Ostravy se podruhé narodila Milada Nováková z Ostravy se podruhé narodila | Ivana Žáková

"Měla jsem tím vlakem jet za sestrou do Pardubic, ale nakonec jsem do něj nenasedla. Osvítil mě asi anděl strážný. Dostala jsem náhle pocit vnuknutí, že mám raději odjet na hrob svých rodičů do Jihlavy," vzpomíná na šťastné rozhodnutí Milada Nováková. Na mši přišla z úcty k zemřelým a zraněným. Stejně jako místní obyvatelé Studénky, kteří převážně zaplnili kostelní lavice.

"Ve vlaku jsem nikoho neměla, ale ta katastrofa nás strašně zasáhla," svěřila se Blesku Zdeňka Folvarčná. Život ve Studénce se po vlakovém neštěstí změnil. Oči místních obyvatel jsou plné smutku a všechnu tu hrůzu mají stále před očima. S pomocnou rukou přišli na bohoslužbu i pracovníci Krizového centra v Ostravě.

"Tragédie se dotkne nejméně pěti tisíc lidí. Oslovili jsme už všechny zraněné v nemocnicích. Postupně se spojíme se všemi cestujícími. Jejich seznam nám předala policie," konstatovala vedoucí Krizového centra Petra Ďásková. Jak Blesku také řekla, šest týdnů po nehodě proběhne setkání účastníků tragédie.

"Určitě bude ve Studénce. Možná přímo u místa, kde k neštěstí došlo," uvedla Petra Ďásková. Podle ní mohou mít mnozí účastníci děsivé tragédie psychické následky do konce života. Hrůzu si teprve začnou uvědomovat, přijdou deprese a noční můry. "Volají nám i lidé, kteří mají výčitky svědomí, že někomu uvolnili místo ve vagonech smrti, anebo na poslední chvíli prodali lístek do vlaku," řekla také Petra Ďásková.

Fakta o nehodě

Mezinárodní rychlík Comenius byl 8. srpna osudově více zaplněn než obvykle. Cestovaly v něm desítky mladých lidí na koncert Iron Maiden do Prahy. Po nárazu vlaku do zříceného mostu zemřelo sedm lidí, sedmdesát bylo zraněno. Policie v pátek obvinila kvůli nehodě dva inženýry česko-německé stavební společnosti Bögl a Krýzl Oldřicha Magnuska a Zdeňka Malého. Pokud se prokáže, že o špatné statice mostu věděli, hrozí jim až desetileté vězení.

Čtěte také:

Stovky lidí se modlily za oběti Studénky

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání