Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fenku voříška zachránily z řeky kajakářky

Autor: Slávka Červená - 
19. listopadu 2008
05:00

Utopit štěňátko chtěl neznámý surovec ve slovenské řece Hron u Zvolena. Pejsek měl ale štěstí. Z vody ho vytáhly kajakářky a řízením osudu našel nový domov až na Moravě.

Bílé tříměsíční štěňátko teď žije u Františka (64) a Ludmily Látalových ve Zlíně.

Fenku voříška potkal měsíc po narození tvrdý osud. Majitel se jí chtěl zbavit a hodil ji do řeky Hron. Pejsek se ale neutopil. Zachytil se u splavu a vysíleného ho objevily kajakářky z Bratislavy.

"V tu dobu jsme tam byli na návštěvě a o příběhu jsme se dozvěděli. Fenečka skončila u podnikatele, který ale stále služebně jezdil a nemohl ji mít," vyprávěla paní Ludmila.

Látalovi se dlouho nerozmýšleli. Do týdne měli fenečku doma a nelitují. Nejdříve jí říkali Plaváček, pak Hronka a nekonec zní její křestní list na Rona.

"Ronečka je velice milá. Taková baletka. Umí kroutit zadkem. Dá i pac. Vážila tři kilogramy, teď už má sedm," chválilala ji majitelka. Ronka sdílí nový domov s dalším nalezencem, psím důchodcem Míšou (15).

"Před patnácti lety zastavilo auto a někdo vyhodil malou bílou kouli. To byl Míša," líčili Látalovi. „Ronka k němu má respekt a zároveň ho provokuje. Míša při ní omádl,“ dodali manželé, kteří poskytli chlupáči ze Slovenska domov.