Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rybářům sklaplo, obřího dravce chytila žena

Autor: hra - 
25. října 2008
05:00

Armádě rybářů spadla čelist. Největší hlavatku podunajskou v Čechách ulovila žena. Rybářka Anna Balounová (38) šla na kapry a vytáhla rybu, která se u nás téměř nevyskytuje.

Dravec trofejních rozměrů se chytil na obyčejné těsto!


"Už jsem měla sbaleno, jen pruty zůstaly ve vodě. Najednou tam byl záběr. Chtěla jsem přitáhnout, ale ta ryba mi nedala šanci. Zabrala a byla na druhém konci Otavy," popisovala rybářka ze Strakonicka začátek zápasu trvajícího 25 minut. Souboj mezi člověkem a rybou nakonec skončil zlomeným podběrákem. Trofejní úlovek o váze 15 kg a délce 122 cm se naštěstí podařilo dostat na břeh.

"Nemohla jsem tomu uvěřit. Ještě teď se z toho klepu. V životě jsem hlavatku neviděla," řekla nenápadná žena, která prvně rybařila se svým otcem už ve dvou letech.

Podle ředitele Střední rybářské školy ve Vodňanech Miroslava Mertena jde skutečně o unikátní kousek. "V tuzemsku téměř nežije, snad někde na sádkách. Kdysi se u nás hlavatky zkusmo vysazovaly, ale neujaly se. Ročně vytáhnou rybáři tak dva, tři kousky, ale tahle je rozhodně největší. I na Slovensku by patřila mezi ty velké, a to tam žijí ve Váhu a Hronu," poznamenal Merten.

A jak vzácný úlovek skončí? Na pekáči! "Hlavu nechám vypreparovat a maso připravím ostatním k ochutnání," dodala šťastná rybářka ze Strakonicka.

Víte, že...
Hlavatka podunajská (latinsky Hucho hucho)
- je největší evropská lososovitá ryba obývající širší podhorské řeky
- se v Česku téměř nevyskytuje, jen místy je vysazována mimo původní areál rozšíření
- je dravec, který se dožívá třiceti let
- má protáhlé tělo s narůžovělým zabarvením a tmavými skvrnkami, ocasní ploutev načervenalé barvy a velkou tlamu plnou ostrých zubů.