Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 nejdražších obrazů světa

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: luc - 
5. října 2008
05:00

Portrét Adély Blochové-Bauerové, Dora Maarová s kočkou nebo záhadný Chlapec s dýmkou. To jsou některé z nejdražších obrazů světa. Nedělní Blesk sestavil žebříček obrazů, jejichž prodej změnil dějiny.

Koupěchtivé sběratele umění vyšly na desítky milionů dolarů, prodávajícím zajistily blahobyt i pro příští generace.

1. Jackson Pollock: No. 5, 1948
2,4 miliardy Kč
Před dvěma lety byl za rekordní sumu prodán na newyorské aukci. Původním majitelem Pollockova díla byl filmový a hudební producent David Geffen, který na něm při prodeji vydělal 140 milionů dolarů. Dosud utajovaný kupec na něj potřeboval doma najít pořádný prostor. Obraz má totiž rozměry 240 x 120 centimetrů.

Foto: 

2. Willem de Kooning: Žena III
2,3 miliardy Kč

Holandský malíř Kooning se po útěku do Ameriky nějaký čas živil jako malíř pokojů. Tehdy ho ani ve snu nenapadlo, že jedno z jeho vyobrazení ženy, obraz s názvem Žena III, se stane dílem, za které bohatí milovníci umění zaplatí pohádkové jmění. Nebyla to jen ženská těla, která maloval, ale i mužské postavy nebo krajinky.

Foto: 

3. Gustav Klimt: Portrét Adély Blochové-Bauerové I
2,29 miliardy Kč

Pozlacené dílo je prvním portrétem Adély, ženy průmyslníka Ferdinanda Blocha, který pocházel z Čech. Před dvěma lety ho koupil miliardář a majitel TV Nova Ronald Lauder. Tohle dílo se na chvíli stalo nejdražším obrazem světa.

Foto: 

4. Pablo Picasso: Chlapec s dýmkou
1,8 miliardy

Když newyorský aukční dům ohlásil dražbu tohoto díla, byla to naprostá senzace. Picassův obraz chlapce s dýmkou je už celé století zahalen tajemstvím. Nikdo se nikdy nedozvěděl, kdo je onen chlapec, proč má na hlavě věnec z růžových květů, ani co malba znamená.

Foto: 

5. Pablo Picasso: Dora Maarová s kočkou
1,6 miliardy Kč

V roce 2006, dva roky poté, co se prodal Picassův záhadný Chlapec s dýmkou, došlo i na obraz Dora Maarová s kočkou. Kdo se stal novým majitelem, však newyorští obchodníci z aukčního domu Sotheby´s utajili. Krátce po uskutečnění tohoto obchodu se na prvních dvou příčkách nejdražších obrazů světa držela hned dvě Picassova díla.

Foto: 

6. Gustav Klimt: Portrét Adély Blochové- Bauerové II
1,5 miliardy Kč

Tak jako první podobizna Adély Blochové-Bauerové dočkal se vydražení i druhý její portrét. Byla to sice koupě o poznání levnější, ale cena téměř 88 milionů dolarů stačila na šesté místo v žebříčku nejdražších vydražených obrazů na světě. Obě Adély od Gustava Klimta se prodaly v roce 2006.

Foto: 

7. Francis Bacon: Triptych
1,46 miliardy

Baconův Triptych z roku 1976 změnil majitele letos v květnu, když se ho newyorskému aukčnímu domu Sotheby´s podařilo vydražit za více než 86 milionů dolarů. Jeho novým vlastníkem se údajně stal ruský miliardář Roman Abramovič.

Foto: 

8. Vincent Van Gogh: Portrét doktora Gacheta
1,4 miliardy Kč

Říká se, že doktor Gachet byl Van Goghovým přítelem a staral se o něj až do smrti. Nizozemský malíř při tvorbě jeho podobizny nakreslil to, co v Gachetovi viděl - starostlivého muže s modrýma smutnýma očima.

 

Foto: 



9. Jasper Johns: Chybný start
1,36 miliardy Kč

Před dvěma lety si do své sbírky v Americe zakoupili jistí manželé Griffinovi nového miláčka - impresionistickou malbu na plátně od Jaspera Johnse Chybný start. O tomto obrazu z roku 1959 se říká, že má, co se počtu bývalých majitelů týká, bohatou historii.

Foto: 

10. Claude Monet: Jezírko s lekníny
1,27 miliardy Kč

Londýnský aukční dům Christie´s jej v červnu vydražil za téměř 41 milionů liber. Dílo malíře Clauda Moneta z roku 1919 spatřila veřejnost za posledních osm desítek let jen jednou. Jeho původní majitel byl z konečné ceny v příjemném šoku. Vydělal totiž téměř o polovinu víc, než původně počítal.

Foto: 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině