Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Loupež století: Ukradli obrazy za 12,5 miliardy korun

Obrazy Pabla Picassa zloděje lákají...
Obrazy Pabla Picassa zloděje lákají...  (Autor: anc)
Autor: ČTK, jos - 
20. května 2010
14:26

Z Muzea moderního umění města Paříže bylo v noci ze středy na čtvrtek ukradeno pět děl velkých mistrů moderního malířství.

Oznámila to francouzská policie. Podle zdrojů blízkých vyšetřování se celková hodnota ukradených obrazů odhaduje na 500 milionů eur (12,5 miliardy korun).
Ukradená díla jsou od Pabla Picassa, Henriho Matisse, Georgese Braqua, Amedea Modiglianiho a Fernanda Légera.

Strážci zjistili krádež krátce před sedmou hodinou. Jedno sklo ve stěně budovy bylo vyřezáno a zámek na mříži do objektu byl rozlomen. Muzeum je v jednom ze dvou křídel Tokijského paláce, postaveného ke světové výstavě v roce 1937 na pravém břehu Seiny zhruba proti Eiffelově věži. Má ve svých sbírkách na 8000 děl předních mistrů 20. století.

Mezi ukradenými díly mělo být i Pastorale od Henryho Matisse. Od Picassa zmizel Holub s hráškem. Zloději si odnesli i Olivovník u l´Estaque od Braqua podobně jako Zátiší  se svícny od Légera. Modiglianiho Žena s vějířem je teď další kořistí pachatelů na útěku. Francouzská média poznamenávají, že vyšetřování podobných případů v minulosti ukázalo, že šlo o krádeže na objednávku pro soukromé sběratele.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi