„V galerii Zlatá Husa mám 1660 obrazů a soch špičkové kvality,“ pochlubil se magazín MF Plus bývalý ředitel televize Nova. Láska k umění pro něj byla dlouhá léta velkou vášní, na své sbírce ale také vydělal stovky milionů korun.

Fotogalerie
2 fotografie

„Díky ekonomickému úspěchu televize Nova jsem měl na vybranou: buďto se ze mě stane zbohatlík na jachtě, anebo ty peníze užiju smysluplně. Část si jich necháte na slušný, kultivovaný život, ale většinu z nich do něčeho vložíte. Já jsem je investoval do obrazů,“ přiznal Železný.

Obrazy kupoval třikrát týdně

Ten svou sbírku obrazů a soch, která se zaměřuje na českou modernu, pořídil v době, kdy ceny těchto děl měly svůj cenový vrchol ještě před sebou. „Jádro naší sbírky vzniklo během čtyř let. Nakupoval jsem zhruba 250 obrazů ročně, to znamená každé tři dny minimálně dva obrazy. Včetně sobot, nedělí a státních svátků,“ popisuje bývalý televizní ředitel. Tomu se navíc stovky milionů investovaných do obrazů podařilo mnohonásobně zhodnotit.

„Dovezl jsem například z New Yorku obraz Žena s korálemi, za který jsem zaplatil osm set tisíc korun. Dnes má hodnotu 25 milionů korun,“ uvádí příklad Železný. Ten pak podle svých slov dosáhl zhruba třináctinásobného zhodnocení investovaných peněz.

I díky tomu se hodnota sbírky pohybuje v řádech miliard korun. „Každý obraz má cenu zhruba tisíc korun. To jsou náklady na plátno a olejové barvy. Všechno ostatní je cena pocitu, cena vzrušení a cena rozechvění, které ten obraz dokáže vyvolat,“ vysvětluje bývalý majitel Novy.