Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravotní klauni léčí bolest těla i duše radostí a smíchem

 (Autor: ZDRAVOTNÍ KLAUN, o.p.s.)
6. prosince 2016
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Pobyt v nemocnici není nic příjemného, ať je vám pět let, či padesát. Nuda, bolest, cizí prostředí, osamělost, strach. Dlouhá nemoc si žádá dlouhý pobyt. Pro všechny případy jsou tu Zdravotní klauni. Že je ještě neznáte? Seznamte se!

Neziskovou organizaci Zdravotní klaun založil Američan Gary Edwards v roce 2001, letos tedy slaví již 15. narozeniny!

V organizaci působí 86 profesionálních Zdravotních klaunů. Po celé České republice navštěvují celkem 64 nemocnic a 7 domovů pro seniory, včetně jednoho hospice. Hlavní prací Zdravotních klaunů jsou návštěvy nemocných dětí, tzv. klauniády, v rolích veselých doktorů a sestřiček. Průměrná klauniáda trvá většinou 3 hodiny a takovýchto klauniád se ročně uskuteční přes 3500! Vedle dětských klauniád mají Zdravotní klauni ještě další specializované programy. Navštěvují seniory v domovech, hospici a na LDN, doprovázejí děti na operace, docházejí domů za dětmi, kterým zbývají poslední dny, či týdny života, a mnoho dalšího.

Foto:  ZDRAVOTNÍ KLAUN, o.p.s.

Představujeme…UNIKÁTNÍ PROGRAM NOS! 

NOS!, čili Na Operační Sál, je speciální program, probíhající ve 4 nemocnicích v republice – Praze, Plzni, Hradci Králové a Ostravě. Zdravotní klauni doprovázejí děti, které čekají na plánovanou operaci, celým procesem, který jí předchází. Hladové, žíznivé a vystrašené dítko přichází velmi brzy ráno s neméně vystrašeným rodičem do nemocnice, kde již čeká Zdravotní klaun a okamžitě rozehrává legrační scénky, do nichž dítě i rodiče zapojí. Takto s nimi projde celým předoperačním procesem a dokonce jej pak odveze až k operačnímu sálu, kam již ani rodič nesmí. Na sál však nepřijde vystrašený a plačící uzlíček nervů, ale vysmáté a vyklidněné dítko, které se těší, že na něj po probuzení bude zase čekat Zdravotní klaun. Tento program je proto nesmírně ceněn nejen vděčnými rodiči, ale i lékaři. Za rok takto 256x uklidníme a doprovodíme na operaci v průměru 8 dětí a jejich rodičů.  Pokud máte zájem Zdravotní klauny podpořit - více ZDE.

Foto:  ZDRAVOTNÍ KLAUN, o.p.s.

Na co mají Zdravotní klauni červený nos? Na dobré lidi!

Stále hledají další dobré lidi, kteří by jejich činnost podpořili. Přidejte se k dobrým lidem! Práce Zdravotních klaunů je plně hrazena z příspěvků dobrovolných dárců. Jak na to? Jednou z možností je zaslat platbu převodem na účet veřejné sbírky 2020202020/0600. Pokud chcete začít pomáhat hned, použijte platební bránu ZDEVšechny transakce jsou bezpečné a transparentní. U Zdravotních klaunů víte přesně, na co přispíváte. Na radost nemocných dětí!

Jak Zdravotní klauni pracují? Nacvičená vystoupení patří do divadla, ne do nemocnice!

Čekáte –li připravený program, tak toho se od Zdravotních klaunů nedočkáte. To ani nelze. Když vchází do pokoje, nikdy neví, kdo tam na ně čeká, zda dvouletá holčička, či sedmnáctiletý puberťák. Vzhledem k tomu, že klauni se nevyhýbají ani oddělením jako jsou popáleninová, transplantační, onkologická, atd., často se setkávají s tím, že děti jsou vlivem nemoci nepohyblivé, slepé, hluché…a na to vše musí okamžitě reagovat. Klaunská práce je tedy čistá improvizace! 

Foto:  ZDRAVOTNÍ KLAUN, o.p.s.

Proč jsou Zdravotní klauni tak důležití?

Úkolem lékařů je primárně obhospodařit tělesnou stránku, nicméně k uzdravení je důležitá i psychická pohoda a právě kvůli té jsou tu Zdravotní klauni. Některé děti přicházejí na banální operace, po kterých jdou brzy domů, ale to v dětské duši moc nemění. V tomto případě působí klauni jako jedno velké rozptýlení. Jsou však děti, a bohužel jich není málo, které vlivem nemoci tráví v nemocnici celé týdny, měsíce a někdy i roky. V tu chvíli se klaun stává kamarádem, který za ním pravidelně chodí a dítko se na něj může těšit. Na pokoj přinese smích a legrácky, navodí psychickou pohodu, probudí dětskost a nezbytnou chuť se uzdravit!