Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zažila šok! Zachránili jí před exekucí! Nemusí platit 38 tisíc!

 (Autor: profimedia.cz)
26. listopadu 2012
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Velký šok zažila paní Jana z Berouna, když jí pošťačka předala obálku se zeleným pruhem, ve které našla platební rozkaz od soudu. Pro Janu nesrozumitelnou právní mluvou zde stálo, že před lety nesplatila půjčku a nyní jí za to dali k soudu. Celá vyděšená hledala právní pomoc, kterou si mohla jako matka samoživitelka dovolit. Nakonec se může radovat, nic platit nemusí!

Paní Jana se totiž hned druhý den obrátila s prosbou o pomoc na bezplatný právně-poradenský portál www.poradnaveritele.cz. Ti její případ předali spolupracujícím advokátům, kteří jej podrobně prozkoumali a došli k závěru, že její dluh je již promlčený.

Půjčku si vzala kvůli příteli

„Nejdřív jsem vůbec netušila, za co a komu bych mohla dlužit. Všechny složenky se snažím pečlivě platit, i když je to někdy docela velký problém. Nakonec jsem po konzultaci s právníkem zjistila, že se jedná o starou půjčku, kterou jsem si vzala na auto mého bývalého přítele. Ten mi při rozchodu slíbil, že si auto nechá a půjčku zaplatí. Bohužel jsem mu neměla věřit. Upomínky chodily na přítelovu adresu dál, a protože jsem tam už nebydlela, nic jsem nevěděla.“  Vypráví svůj příběh paní Jana. Banka nakonec její dluh prodala jisté vymahačské společnosti a ta paní Janu rovnou zažalovala.

Nemusí platit nic

Podobně je na tom i pan Michal z Jihlavy. Ten měl pro změnu zaplatit nedoplatek pojišťovně, který vznikl vypovězením smlouvy. Pojišťovna ho nikdy na nedoplatek neupozornila a jeho dluh po zhruba sedmi letech prodala. Nový majitel pohledávky však peníze po panu Michalovi chtěl.

„Výhodou v obou případech bylo, že se nám oba dlužníci ozvali okamžitě po převzetí platebního rozkazu. Kdyby nás kontaktovali po více jak 15 dnech, už bychom jim nedokázali pomoct.“ Upozorňuje Bc. Roman Tesař z bezplatného právně-poradenského portálu www.poradnaveritele.czTakhle jsme pomohli zajistit pro oba klienty právní zastoupení. Nakonec žádný z nich nemusel platit ani korunu. Zároveň jsme pro podobné případy v naší Poradně zprovoznili novou službu s celorepublikovým pokrytím. Zdarma odborně posoudíme platební rozkaz. Klient se od nás po kontrole dokumentu dozví, jestli musí zaplatit, nebo jestli existuje například možnost, jak dlužnou částku bez následků neplatit. Lze si s námi dojednat i právní zastoupení, které je ve většině popisovaných případů zdarma.“ Doplňuje Tesař.

Zachránili jí před exekucí

Jak nám paní Jana sdělila, určitě ji tato nová služba zachránila před exekucí. Požadovaných 38 tisíc nemá a ani by je v nejbližší době nesehnala, protože se doma zrovna stará o miminko, nemohla by si ani vzít žádnou půjčku nebo brigádu. „Jsem přesvědčená, že by u nás zanedlouho zazvonil exekutor. Jenže ten už by po mně žádal daleko víc, než jen necelých čtyřicet tisíc.“ Říká Jana.

A kam se lidé mohou v podobných případech obrátit? Nascanované dokumenty, které chtějí právně posoudit, mohou zasílat na poradna@poradnaveritele.cz nebo se mohou poptat na poradenské lince: 777 905 815 či 212 343 371.