Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Třetina dětí krade software, je mezi nimi i vaše?

Krást software je snadné a děti to umí!
Krást software je snadné a děti to umí!  (Autor: Microsoft)
2. dubna 2012
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Krást software je snadné a děti to umí! Za jejich chybu však budete platit vy – rodiče. Dětský rekordman zatím zvládl škodu za 150 tisíc.

 

Servery jako ulož.to nebo megaupload.cz vytvořily u většiny náctiletých přesvědčení, že stahovat z internetu hudbu a filmy, které jsou jinak placené, je normální. Skutečností je, že česká legislativa takové jednání nepostihuje. Zatím. Zapomíná se ale na drobnost – pro hry a software, včetně aplikací pro mobily, to neplatí. I jejich stažení, pokud to licenční podmínky daného softwaru nepovolují, je trestné, natož jejich další kopírování a šíření.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčili rodiče patnáctiletého školáka. Jeden den se u nich zastavila policie a oznámila jim, že jejich syn je počítačový pirát a způsobil škodu přes 100 tisíc korun! Že jejich syn prodává na internetu nelegální software, přitom vůbec netušili. A nevěděl o tom ani on sám – pirát.

Myslel si totiž, že nedělá nic špatného. A není bohužel sám. V průzkumu projektu Software nekradu se 18 procent dětí a mladých lidí ve věku od 10 do 20 let k používání nějakého kradeného softwaru dokonce otevřeně přiznalo.

Jenže nedospělé vnímání a právní realita jsou dvě zcela odlišné věci. Z právního pohledu je situace mnohem závažnější, než se na první pohled zdá. Nelegální stažení komerčního softwaru, jeho používání či sdílení jsou v Česku ve většině případů trestné. Za činy svých dětí přitom zodpovídají rodiče, kteří ve většině případů ani netuší, co jejich dítě na počítači skutečně dělá.

Pokud nechcete za pár dní zjistit, že máte doma také piráta, je důležité dětem vysvětlit, co je správné a co ne. Ve školách je to se vztahem k softwaru a duševnímu majetku podobné jako se spisovnou češtinou. I když se učitelé snaží, domů si děti často přinesou spíše nějakou novou drsnou nadávku nebo vtip. Je proto důležité vzít iniciativu do vlastních rukou. Získejte více informací o tomto tématu a vysvětlete svým dětem, co je správné a co ne.

Udělat to můžete hned TEĎ. Důležité informace získáte na webu www.softwarenekradu.cz.

Na Facebooku http://www.facebook.com/softwarenekradu se zase můžete zasmát reklamě, která se na problém kopírování softwaru snažila upozornit už před dvaceti lety, nebo zjistit od ostatních jejich zkušenosti či příběhy z reálného života.