Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Kdo zavinil smrt papouška za 200 tisíc? V zoo ho prý špatně krmili!

Video se připravuje ...
Autor: Jiří Čada - 
21. února 2012
16:44

Papoušek za několik stovek tisíc korun, vzácný kakadu palmový, kterého dosud nechová žádná jiná ze zoologických zahrad v Česku, uhynul v jihlavské zoo. Majitelka papoušků, které byli ptáci úředně odebráni a umístěni do zoo, tvrdí, že za uhynutí papouška mohou pracovníci zahrady. Její ředitelka se však narčení brání.

Do Jihlavy papoušek doputoval ze soukromého chovu z Prahy.

„V červenci loňského roku k nám do domu vtrhli celníci a inspektoři životního prostředí a odvezli nám několik papoušků a želv. Ti ptáci si už stavěli hnízdo,“ líčila Blesku pražská veterinární lékařka a majitelka papoušků Lubica Nečasová. Ta se dušuje, že veškeré papíry k zvířatům i ptákům byly v naprostém pořádku. Na postup úředníků si chovatelka se svým manželem stěžuje.

„Nám je sem do Jihlavy,  jako údajně harmonický pár,  umístili pracovníci inspektorátu životního prostředí. Zajímat se o minulost takových zabavených ptáků nám vůbec nenáleží,“ říká ředitelka ZOO Eliška Kubíková.

Změna prostředí však zapříčinila, že sameček v nové voliéře napadl a zranil svoji družku. „Zranil ji na zobáku a přes veškerou péči veterináře pták pravděpodobně podlehl infekci,“ popsala zranění ředitelka ZOO.

Soud ještě nestačil rozhodnout o postupu úředníků a osmiletá samička vzácného papouška je po smrti.

„Nebyli určeni k prodeji. Marně jsme žádali, aby zvířata u nás do ukončení vyšetřování mohla zůstat. Poukazovali jsme na náročnost jejich chovu. Kvalitu krmiva,“ stěžovala Blesku majitelka papoušků. Teď oba manželé podali trestní oznámení a žádají náhradu škody. Domnívají se, že v jihlavské ZOO byli papoušci umístěni do nevhodného prostředí.

„Žádná z tuzemských ZOO zatím tyto ptáky nedokázala udržet při životě déle než čtyři roky, pak jim vždy uhynuli,“ nechala se slyšet Lubica Nečasová.

To zvedlo ze židle ředitelku jihlavské ZOO.

„Odmítám nařčení, že by jsme špatně pečovali o svěřené papoušky. O jejich umístění rozhodla inspekce životního prostředí a její pracovníci podmínky, do kterých papoušci šli, viděli. My jsme jen jedna ze tří zoologických zahrad v Česku, která zabaveným zvířatům poskytuje dočasný azyl,“ ostře se ohradila Eliška Kubíková. Ta je také přesvědčena, že se zvířaty by úředníci v takových případech měli nakládat daleko ohleduplněji.

Verdikt v dohledné době musí přijít od jihlavské policie.

„Máme už k dispozici pitevní zprávu uhynulého papouška a nyní prověřujeme zda v jeho případě nedošlo k zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Více k tomu zatím nelze říci,“ řekla Blesku mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová.

 

 

Kakadu palmový:

Papoušek dorůstá výšky až 70 centimetrů a hmotnosti 900 gramů.

Žije na Nové Guinei a v severovýchodní Austrálii.

Jedná se o ptáka společenského žijícího párech a malých skupinkách.

Živý se ořechy, plody a pupeny.

Jedná se o kriticky ohrožená druh papouška jehož cenu na trhu chovatelé odhadují od dvěstě tisíc korun výše.

 

 

 

 

e.44 ( 21. února 2012 17:35 )

neni co dodat Kdyby ta ředitelka ZOO nebyla kráva, ale odbornice, nikdy by nedala na neodborné cancy diletantů ze životního prostředí. Ti se totiž vyznaj jedině v úředničině a buzerování (mnohdy nesmyslnému a protiprávnímu) lidí.

elssa ( 21. února 2012 17:21 )

to je ředitelka zoo, která se nevyzná v papouskách? je snad nadmíru jasné, že se musí zajímat odkud a z jakých podmínek ti ptáci jsou, a ne že jí to nepríslusí, to muže ríct pouze laik, ne zkušená osoba,a pracovnícvi zivotního prostředí jestli jsou to takoví voli jako vsude, tak ty nepoznají slepici od kachny, a byt majitelkou podám žalobu až do štrasburku, je jasné že za to mužou, vsem kdo chovu rozumí to jasné je

ropuchaninka ( 21. února 2012 17:04 )

oprava:::Jak si tak ctu ten clanek,zistuje ze v Ceske Konstituci chybi zakladni clanky zakonu o ocharene osobnich prav a vlastnictvi.Jak muze takova krajina vubec existovat by byla moje jedina otazka.Policajti do soukromneho bytu a konfiskovat co je na papiru?????Tak mozna nekde v Somalli nebo Rusku ale v civilizovane zemi????Tak to je drastak.... (21. 02. 2012 172) reagovat nahlásit

ropuchaninka ( 21. února 2012 17:02 )

jak si tak ctu ten clanek,zistuje ze v Ceslek Konstituci chybi zakladni clanky zakonu o ocharene osobnich prav a vlastnictvi.Jak muze takova krajina vubec existovat by byla moe jedina otazka.Policajti do soukromneho bytu a konfiskovat co je na papiru?????Tak mozna nekde v Somalli nebo Rusku ale v civilizovane zemi????Tak to je drastak....

Zobrazit celou diskusi