Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psychologové o Grossových dcerách: Měly by otce doprovodit na poslední cestě!

Autor: raj, rvs - 
19. dubna 2015
13:22

Život Stanislava Grosse (†45) vyhasl v noci na čtvrtek. Šárka Grossová (45) ráno poté poslala dcery do školy. Bylo to tak správně, či ne? Rozdílný pohled na celou záležitost mají i psychologové. Ti se také zabývali otázkou, jak se k dětem dále chovat.

Dětský psychoterapeut Miloslav Čedík s krokem Šárky Grossové nesouhlasí. „Co se týče samotné věci, že paní Grossová dětem o smrti neřekla a odvezla je do školy, není to podle mne dobrým řešením. Samozřejmě jim to měla říct jako prvním... Smrt je v českých rodinách často tabuizovaná, ale protože jde o přirozenou věc, mělo by se o ní i před dětmi otevřeně mluvit," řekl pro deník Aha!.

Čedík zároveň připomíná, že dívky o vážné nemoci a blížící se smrti tatínka věděly, a měly proto čas se s ním rozloučit. "V tom je jistá 'výhoda' takové nemoci oproti náhlému úmrtí, kdy si rodiče s dětmi nestihnou vše říct a opravdu se rozloučit. Teď by měla rodina truchlit, a to nejlépe o samotě, je to citlivé a intimní období, ale i truchlení po tatínkovi je součástí rituálu, který by se měl dodržovat. Dívky by pak měly tatínka samozřejmě doprovodit na poslední cestě a pak nezbývá než čekat, až čas otupí bolest ze ztráty. Okolí by samozřejmě mělo být teď k dívkám citlivé,“ dodal.

Jiného názoru je ale psycholog Jiří Novák, který se Šárky Grossové zastává. „Určitě paní Šárka udělala dobře, že dívky poslala do školy. Je to lepší řešení, než kdyby jim to řekla ráno. Ve škole jsou totiž děti vystaveny i jiným vlivům, jsou ve společnosti vrstevníků a s podobnou zprávou se tam vyrovnají lépe," řekl Novák. 

I on vidí jistou "výhodu" v tom, že dívky vzhledem k vážné nemoci alespoň věděly, že konec se blíží. "Horší by bylo, kdyby úmrtí přišlo náhle, bez varování, jako je to například při autonehodě. Rozhodně je potřeba situaci nedramatizovat, tím se jitří emoce a může to vést až k depresím. Pokud jde o účast na pohřbu, dívky už jsou ve věku, aby to zvládly. Je to jakýsi rituál rozloučení, kterým se vztah s blízkým člověkem zakončí. Rozhodně by neměly vidět tělo mrtvého. Je lepší, když si děti tatínka zapamatují živého. Totéž ale platí i u dospělých,“ dodal.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...

prasatkopepa ( 21. dubna 2015 23:51 )

Teda ta Šárka vypadala šeredě už ,když si jí bral eboj už brzy k tobě přibude ta maškara co má Františka Janečka a Menzelová s Gottovou ,to pak budeholky mejdan

tgbb.. ( 19. dubna 2015 22:47 )

Nestraš!

nicnezpravda ( 19. dubna 2015 20:53 )

Petr Muk a Fredie Mercury umřeli taky ve 45 letech..Mercury věděl,že umře 5 let předtím..Gross 3 roky a u Muka šlo o náhlou smrt..Muk to měl nejlepší,ale trpěl depresemi a chtěl se zabít..

nicnezpravda ( 19. dubna 2015 20:50 )

asi ne,když o nich snad nikdy nepsali..navíc tehdy řekl,že mu půjčil peníze na byt strýc..kdyby měl živé rodiče,mohl se vymluvit na ně..takže předpokládám,že umřeli asi mladí..

mair ( 19. dubna 2015 18:57 )

To jsou kecy. Psychologové asi nemají kšefty, tak trousí moudra do Blesku. Tohle jim prestiž nezvedne.

Zobrazit celou diskusi