Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Budoucí premiérka Němcová? Hippie s rakovinou, která chtěla zemřít

Autor: mar, šim - 
21. června 2013
05:00

V české politice se schyluje k mimořádné události. Poprvé v historii by do premiérského křesla mohla usednout žena. A ne ledajaká. Miroslava Němcová (59) v mládí vypadala jako květinové dítě. Pak přišla obrovská rána. Onemocněla rakovinou a lékaři nad ní zlomili hůl. Ona sama to chtěla vzdát a chtěla zemřít co nejdříve.

Miroslavu Němcovou (59) zná většina národa jako vždy elegantní, pečlivě upravenou a pravděpodobně nejméně kontroverzní političku ODS. Také proto jí někteří kolegové i škodolibě přezdívají Paní Čistá. Předsedkyni Sněmovny však nebylo vždycky 60 a nahlédnout pod pokličku jejího mládí je o poznání zajímavější.

Při pohledu na fotografie mladé Miroslavy je nám jasné, že do usedlé, korektní političky měla ve dvaceti daleko. Dlouhé vlasy až po pás a oblečení ve stylu hippie jen dokreslují umělecké nadání, které v Mirce dřímalo. Studium keramiky, o kterém snila, se jí však bohužel nevyplnilo.

Její druhou velkou láskou byly knihy a tak si alespoň v rodném Žďáru nad Sázavou otevřela knihkupectví. Bohužel ani tento pokus jí nakonec nevyšel a obchod s knihami Mirka musela zavřít.

Květinové dítě s ideálním manželstvím

Možné budoucí premiérce se sice dlouho nedařilo v práci, v osobních životě by jí však mohla závidět nejedna celebrita. Miroslava Němcová i přes své hippies mládí nepodlehla svodům éry květinových dětí a rozhodla se být věrná pouze jednomu muži, Vladimírovi. S tím pak zplodila jediné dítě, syna Pavla, ze kterého je dnes lékař.

Také díky bezproblémovému rodinnému zázemí a silné vůli Němcová statečně překonala zákeřnou rakovinu, kterou onemocněla, když jí bylo 36 let. Na stejnou nemoc zemřela také její matka. Tehdy se možná budoucí premiérka téměř vzdala.

Lékaři ji odepsali

Psal se rok 1988, když jí rakovinu diagnostikovali. Kvůli špatné komunikaci mezi pacientem a lékařem, kterou se vyznačovala temná doba totality, Němcová málem zemřela. Lékaři jí totiž neřekli, v jaké fázi její nemoc je. "Myslela jsem, že mi to neříkají proto, že můj stav je natolik vážný, že oni sami neví, jak mi to říct," přiznala Němcová v pořadu 13. komnata.

Jediná věta, kterou Němcová od lékařů o svém zdravotním stavu slyšela, jí změnila život. Vyřkla ji lékařka nad Němcovou přímo na operačním sále a nepatřila jí, ale německým medikům. "Tato paní je ztracená," řekla německy. V tu chvíli něco uvnitř Němcové začalo zoufale křičet.

„Tehdy jsem se rozhodla, že umřu, přestala jsem jíst a vím, že to byl moment, kdy se mi zlomila psychika,“ říká Miroslava Němcová dnes. „Bylo mi šestatřicet let, synovi bylo osmnáct, studoval gymnázium a já jsem byla zlomená, že ani jeho už nestihnu dovést do života," vzpomíná.

Nebyla to rakovina, ale tato věta, která Němcovou málem zabila. "Říkala jsem si, je to dané, umírám. Tak ať je to co nejdřív," říká politička a z toho mrazí.

Zachránila ji psychika

Jenomže pak obrovsky zabojovala. Její psychika se doslova vzbouřila. Němcová se rozhodla, že to nevzdá. Dodnes je přesvědčená, že se uzdravila právě díky psychické síle. "Do poslední chvíle má smysl se prát," říká.

frantaspina ( 23. června 2013 22:16 )

Myslím, že "chytráctví" českého národa nemá mezí... Umíme bravurně soudit fotbal, hokej i politiku. Ale pokud je něco špatně tak stále jen soudíme a nic pro změnu neděláme... Vyjma několika málo příspěvků, které jsem zde četl, všichni uvažujeme jako stádo krav, které poslouchá toho největšího vola. Hodnotíme, kdo je modrý, oranžový, červený, zlatý, atd., ale nikdo nekouká na to, že obléct si nový kabát je velmi snadné. Kéž bychom se rozhodli míti naši politickou scénu takovou, která nás bude reprezentovat (třeba bez barvy), ale která nebude hájit jen své zájmy, pod rouškou našich obecných...

svandisj ( 23. června 2013 09:32 )

ty si odpad,proč tě ten tvůj zasranej fotr raději tvojí vy.jebaný mámě nenastříkal raději do prd.le

paul47 ( 23. června 2013 09:03 )

Doufám, že Zeman udělá, to co slíbyl, že ukončí trápení s touto vládou a rozmetá tuto sněmovnu a lidé už nebudou tak hloupí a nebudou je volit. Chceme nové volby !!!!!!!!!!

eisenbieger ( 21. června 2013 18:10 )

nanakym blogu jsem se docet ze byla oblibena hlavne na bramborovych brigadach ,tam hooodne mrrdala

3dots ( 21. června 2013 16:51 )

Autor šim, mar nám napsali dojemný příběh. Díky ;-) Už úvodní poznámka, že chodila oblékaná ve stylu hippies mne pobavila, možná by to chtělo se mrknout na nějaké fotky z Woodstocku ap. Masáž pokračuje připomínkou "temné doby totality" - k tomu jen tolik, že se bavíme o roce 1988 - to zas až takové "temno" nebylo. Nevím nic o tom, že by v průběhu semestru chodili k operaci celé skupiny mediků, natož německých (nebo to byla exkurze??) Diagnosa a prognóza se težko bude řešit na poslední chvíli na sále, navíc slovy "tato paní je ztracena" - to je výrok hodný leda ukrajinské sanitářky nebo autorů článku. Leda by mělav premedikaci zlý sen ;-) Rozumím, že se máme dojmout, čím vším paní prošla a odvodit, že když zvládla nemoc, zvládne i funkci předsedkyně Augiášova chléva... Jaksi to na mne takto nepůsobí

Zobrazit celou diskusi