Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední věta ze štěnice u kmotra Rittiga: Ty vole, oni to sem dali!

Ivo Rittig sleduje policejní zátahy z pohodlí svého monackého sídla.
Ivo Rittig sleduje policejní zátahy z pohodlí svého monackého sídla.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: oj - 
17. června 2013
11:12

Vlivný pražský kmotr Ivo Rittig spojovaný s nejednou špinavou kauzou zřejmě koncem minulého roku zjistil, že po něm jde protikorupční policie. Své čmuchaly proto nechal prohledat všechny pracovny. "Ty vole, je to tady, oni to sem fakt namontovali," je poslední věta, kterou štěnice zaznamenaly.

Podle informací MF Dnes však policie do té doby nasbírala dost podkladů, po kterých policie ze začátku vůbec nešla. Do této kategorie zřejmě spadá i odhalení rozdávání trafik a sledování manželky Radky Nečasové a dalších dvou lidí.

S rozplétáním finančních toků okolo Rittiga a dalších mocných kmotrů českým policistům údajně pomáhala i FBI. Nikdo z nich však nebyl zatčen. Policie je naopak nechala v klidu odcestovat za hranice Česka. A to i přesto, že prohledala jejich kanceláře.

Rittigovo jméno je v médiích spojováno mimo jiné s vyváděním peněz z pražského dopravního podniku, na něž upozornil Nadační fond proti korupci. Ani v tomto případě však Rittig, který podezření odmítá, nebyl obviněn.

"Jakákoliv kauza, která nebyla vyšetřena tak, jak se skutek stal, může být znovu vyšetřena. I kauzy, které byly dříve uzavřeny," řekl Ištvan. Podle něj se kriminalisté v současnosti již řídí tím, že je možné se k některým kauzám "na základě dalších důkazů" vrátit.