Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čtyři stateční, kteří dostali Janu Nagyovou: Kdo je kdo?

To jsou oni, čtyři stateční, kteří dopadli Janu Nagyovou
To jsou oni, čtyři stateční, kteří dopadli Janu Nagyovou  (Autor: ČTK, archiv Blesk)
Autor: šim - 
14. června 2013
14:46

Říkejme jim čtyři stateční! Jsou to muži, kteří po měsících práce v nejvyšším utajení dostali mozek celé mafie, obávanou šéfku Nečasova kabinetu Janu Nagyovou. Blesk.cz vám tyto muže nyní představuje.

Po hodinách mediálního šumu a nepřesných informací dnes dopoledne konečně vystoupili a odpověděli na nejpalčivější otazníky, které od včerejška visely nad Českem.

Ivo Ištvan, šéf vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jeho náměstek Pavel Komár, Petr Šereda z olomouckého zastupitelství a Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

V jedenáct hodin předstoupili před novináře. Usedli do řady před hustou změť zpravodajských mikrofonů. Celé Česko jim v té chvíli viselo na rtech.

Jak vypadali? Jako vítězové! Aby ne, když se jim podařilo do svých sítí lapit Janu Nagyovou, která jako šedá eminence ovládala klíčové lidi vrcholové politiky. Mohla mít pocit nedotknutelností, mohla si připadat jako všemocná…

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ MINUTU PO MINUTĚ SLEDUJTE ZDE>>>

Omyl. Spadla klec. Nagyová je díky nim od středeční noci v rukou policie. Má za sebou několikahodinový výslech, byla svědkem policejní razie ve svém bytě. O všem dnes informovali ti, kteří ji dostali. Celá čtveřice působila uvolněně, na tvářích jim hrály vítězné úsměvy. Kdo jsou tito muži?

Ivo Ištvan: Hlavou mafie je Nagyová

Ištvan je od roku 1997 šéfem vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Je takovou olomouckou Lenkou Bradáčovou, které se před rokem a měsícem podařilo lapit Davida Ratha. Ištvan má na kontě řadu "záseků". Do hledáčku médií se dostal v kauze Jiřího Čunka, pak byl tehdejším ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem odvolán na návrh Renaty Vesecké. Do funkce vrchního státního zástupce se vrátil v roce 2011.

V roce 2004 pak Ištvan rozhodoval v kauze údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky, kdy dospěl k názoru, že zadržení asistenta šéfa ODS Mirka Topolánka Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka bylo nezákonné a v dané věci neexistovaly ani vazební důvody

Na tiskové konferenci to byl právě on, kdo potvrdil všechny dohady. Jasně ukázal prstem, kdo stojí na vrcholu mafie - jde o pravou ruku premiéra Nečase Janu Nagyovou! Má prý na kontě několik trestných činů a je zapletena do obou hlavních vyšetřovaných případů, které se kvůli ní spletly v jeden.

První linií jsou osobní zájmy Nagyové, kvůli kterým zneužila své postavení. Potvrdil, že Jana Nagyová obešla ministra vnitra a u vojenské tajné služby si objednala sledování tří osob.

Druhým trestným činem je uplácení tří exposlanců. Za (ne)hlasování a složení poslaneckého mandátu jim byly přislíbeny funkce. Jedná se o tzv. rebely z ODS: Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marek Šnajdr, který je však v současné době v zahraničí.

Robert Šlachta: Zabavili jsme 150 milionů a desítky kilogramů zlata!

Šlachta je šéfem ÚOOZ. Je jedním z velmi malého počtu lidí, kteří o přísně utajovaném případu věděli od samého začátku. Spolu s ministrem vnitra Kubicem a bývalým šéfem protidrogové centrály Komorousem byl přítomen u nočního (ze středy na čtvrtek) zátahu na Úřadu vlády.

Médiím přinesl některé podrobnosti z tzv. realizace. „Na realizaci se podílelo 400 policistů, proběhlo při ní 31 domovních prohlídek, zajistili jsme jsme asi 120 až 150 milionů v hotovosti, desítky kilogramů zlata,“ řekl na tiskové konferenci Šlachta.

Přiznal, že případem se zabývá od roku 2012 a že akce musela být spuštěna dříve, než původně plánovali. Hrozilo totiž nebezpečí, že někteří lidé, na které měli políčeno, by mohli zmizet do zahraničí.

Petr Šereda: Děláme to my, protože je do toho zapletený i pražský státní zástupce

Šereda je spolupracovník Ištvana. Na tiskové konferenci osvětlil, proč případ dostalo na starost státní zastupitelství v Olomouci. Tedy fakt, kterému se včera poněkud vyhroceně podivoval sám Petr Nečas. „Události jsou vyvrcholení asi rok a půl trvajících příprav. Od počátku trestního řízení existuje podezření, že se na trestné činnosti podílel státní zástupce v Praze, zhruba proto kauzu dozoruje VSZ Olomouc,“ řekl Šereda.

Pavel Komár: Nagyová všechny propojuje

Komár je náměstkem Ištvana. Právě on na tiskové konferenci upřesnil, že oním zapleteným mužem z pražského státního zastupitelství, u kterého nejspíš panovala obava, že by celou akci mohl zhatit informováním těch, který se zásah má týkat, je Libor Grygárek, někdejší vrchní státní žalobce. Ten měl v minulosti pod palcem většinu nejdůležitějších kauz.

Komár dále řekl, že právě Nagyová všechny kauzy propojuje. Vyslovil také šokující skutečnost, že důvod, proč Jana Nagyová nechala sledovat tři civilní osoby, mezi nimiž byla i manželka premiéra Nečase Radka, byl ryze soukromý.

Dodal, že budou usilovat o vazbu pro všech sedm obviněných. Při razicích bylo zadrženo celkem osm lidí. K vazbě vedou tzv. koluzní důvody, tedy riziko, že by obvinění na svobodě mohli ovlivňovat důležité svědky.

Kdo se může začít bát?

Všichni politici, kteří byli nějakým způsobem napojeni na pražské kmotry Romana Janouška a Ivo Rittiga, toho času pobývající v Chorvatsku a Monaku. V jejich kancelářích během čtvrtka také probíhaly razie a zabavovalo se mnoho důkazního materiálu. "Materiály zadržené při realizaci celé akce nás ve vyšetřování posune dál, akcí naše aktivita nekončí," řekl na tiskové konferenci Robert Šlachta.

itartas ( 28. června 2013 14:56 )

vog.ht...tady nejsi na divokým západě cipe, abys věšel lidi jak se ti zamane

itartas ( 28. června 2013 14:53 )

ines: pořádek na objednávku neuznávám

itartas ( 28. června 2013 14:52 )

zdma: vždyť Kubice to posvětil,

itartas ( 28. června 2013 14:50 )

allblacks: no tak to se nikdy nestane, jelikož pan Klaus nikdy nic za co by měl být popotahován nespáchal!

itartas ( 28. června 2013 14:49 )

ano s mafií, ale tou soudní!

Zobrazit celou diskusi