Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Stojící Zeman vs. kníže sedící spící: Co prozradili v duelu o svých plánech a manželkách?

Sedící kníže Karel vs. stojící Zeman: Prezidentský duel na TV Nova
Sedící kníže Karel vs. stojící Zeman: Prezidentský duel na TV Nova  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: simao - 
23. ledna 2013
20:52

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman se dnes střetli v předposledním televizním duelu před 2. kolem voleb. Co prozradili tentokrát? Miloš Zeman se například rozpovídal o své manželce a jejím zaměstnání, kníže Karel chvílemi vypadal, že usne, ale debatu zvládl a ohradil se proti tomu, že nekandiduje Miroslav Kalousek, ale skutečně on sám.

Do studia dorazili i podporovatelé obou prezidentských kandidátů - na straně sedícího knížete Karla zpěvák Matěj Ruppert, herečka Jitka Čvančarová a profesor Zlatuška, podpořit celou dobu stojícího Miloše Zemana, který nechal snad na znamení své vitálnosti židličku za sebou, dorazili zpěvák Daniel Hůlka, boxer Lukáš Konečný a ekonom a politik ČSSD Jiří Rusnok.

Hned v úvodu museli oba kandidáti čelit otázkám na kontroverzní prezidentskou amnestii. "Bylo by lépe, kdyby (vězni) to vězení vůbec neopustili," zopakoval Zeman zcela jasně, co si o amnestii myslí a kníže dodal, že by zrušení amnestie Ústavní soudem bylo "velmi zajímavé a dobré".

Ožehavá spojenectví: Zeman a Klaus vs. kníže a Kalousek

Zeman však musel opět čelit nařčení ze spojenectví právě s Klausem. "Politika vyžaduje jisté divadlo před voliči a to oba dlouho vcelku zdařile předváděli," myslí si kníže Schwarzenberg. Zeman se však začal od Klause distancovat. Označoval ho především jako oponenta s odlišnými názory, ačkoli si prý jeho podpory váží.

A jako obvykle Zeman zaútočil na knížete jeho stokrát omílanou spoluprací s neoblíbeným ministrem Kalouskem, ale také s podnikately Bakalou a Hávou. "Já kandiduju, nikoli pan Kalousek," ohradil se kníže. A vysvětlil, že je pro změnu rád za spojování s Václavem Havlem: "Veškerá ideidentifikace s mým velkým vzorem Václavem Havlem mě těší", dodal kníže s tím, že spolu dlouhá léta pracovali a dodnes si Havla váží. 

Dekrety: Zabývejme se raději budoucností, vyzval kníže Karel

Na přetřes pak přišla opět i otázka Benešových dekretů, ve které se Schwarzenberg musel v posledních dnech bránit právě útokům ze strany Zemana a Klause. Ty však tentokrát kníže utnul záhy: "O minulosti už jsme mluvili dost, je na čase, abysme mluvili o budoucnosti."

Otázka pro odlehčení: Klausovo pero

Přest do minulosti oba kandidáti zabrousili. Při vzpomínce na chilské pero, ukradené Václavem Klausem. "My jsme to vůbec nevypozorovali, protože oba prezidenti seděli nahoře, my dole... teprve v letadle najednou slyšim, jak někdo říká: jéé, on tady šlohl pero," vzpomínal Schwarzenberg.

"Já bych byl velmi rád, kdyby si Václava Klause zahraniční média všímala Václava Klause mnohem více v souvislosti s nepovedenou kuponovou privatizací a slavnými výroky, že nezná rozdíl mezi čistými a špinavými penězi a že potřebujeme více Viktorů Kožených," pokusil se Zeman opět dementovat spojenectví s Klausem.

První dámy a právo první noci

Konstatování, že oba kandidáti se dopustili nevěry vůči svým partnerkám, se však v debatě přešlo velmi rychle. Zato Jitka Čvančarová se pustila do Zemana za jeho vyjádření o právu první noci, kterým prý urazil všechny ženy.

"Tento výrok nebyl zaměřen proti ženám... byl reálným popisem ve vztahu mezi vyšší a nižší šlechtou," bránil se Zeman. "Neumíte se chovat jako muž, nevím, jestli byste se lépe choval jako prezident," zareagovala Čvančarová.

I k prvním dámám se však kandidáti přece jen dostali. "Moje žena vykonávala funkci třetí a čtvrté dámy," poznamenal Zeman a dodal: "takže má za sebou šestiletou praxi, kterou úspěšně zvládla." 

"Vidíme se velmi, velmi často a tvrzení, že spolu nežijeme, je hloupé,"
dodal Zeman. "Svoje zaměstnání neuvádí proto, že ji o to požádal její zaměstnavatel," vysvětlil pak, proč není známé, co paní Zemanová vlastně dělá.

"Velmi těžce se pohybuje, funkci první dámy může zastávat jen v omezené míře, např. jezdit mnoho po krajích pro ní není možné," přiznal Schwarzenberg.

Co budou dělat, pokud nevyhrají?

Oba kandidáti také prozradili, co by dělali, pokud nebudou zvoleni. "Vysočina je krásný kraj. Kdybych mě oči jen pro pláč zůstaly, já se tam třeba i poslepu vrátím. Ale samozřejmě budu i nadále dojíždět do Prahy za svojí ženou a svojí dcerou...," prozradil Zeman s tím, že by si však také užíval "podzimu života" s knihou v ruce. 

To kníže Schwarzenberg má jiný plán: "Rád bych pokračoval na ministerstvu zahraničí a vykonával svůj mandát v poslanecké Sněmovně. To by byl můj plán pro další dva roky."

tikumfa ( 26. ledna 2013 09:58 )

chibi vtomto přyspěvku jsou schvalne aby každi vedel že čeština je zaklad a gdyž panu knižeti nerozumime každe druhe slovo taktam nema co pohledavat coje platne žemu rozumi cizinci gdyžbymu nerozumněli vlastní lide

aspera ( 24. ledna 2013 21:25 )

Copak Issová je nějaká slavná žena,do té ma sakra daleko. Kdo je Čech volí Zemana.

gogo ( 24. ledna 2013 17:57 )

Celebritám možná bude dobře. Ale těm zbývajícím deseti milionům ??

gogo ( 24. ledna 2013 17:55 )

Tady se musí vybrat menší ze dvou zel. A šlechta poplatná církvi, Německu a Rakousku nemá ve vedení této země co pohledávat. A to ani nemluvím o zvěrstvu, které se jmenuje TOP09. V jejímž čele tento kandidát stojí. Které nás všechny ožebračuje..

mrs.colombo ( 24. ledna 2013 17:08 )

kníže je pravičák, volte Zemanovi sociální jistoty

Zobrazit celou diskusi