Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Paranoia Kremlu? Sedm let vězení za vlastizradu, do žaláře míří další ruský vědec

Autor: ČTK - 
18. dubna 2024
16:57

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Informovala o tom dnes agentura Reuters a server The Moscow Times. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

Ruská tajná služba FSB zadržela Kuranova v roce 2021, kdy stál v čele petrohradského NIPGS, kde se podle Reuters podílel na vývoji nové verze hypersonického letounu Ajax ze sovětských dob.

Soud případ projednával za zavřenými dveřmi, což je v Rusku obvyklá praxe, pokud jde o obžalobu z vlastizrady nebo špionáže. Z dnešních informací není jasné, zda je rozsudek pravomocný ani stanovisko samotného Kuranova. Soud mu kromě sedmiletého vězení v trestanecké kolonii s přísným režimem uložil také pokutu ve výši 100.000 rublů (přes 25.000 korun).

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:09
Dnes

Spojené státy dnes uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Podle agentury Reuters souvisejí hlavně s ruskou válkou proti Ukrajině a jsou namířeny proti obcházení předchozích západních sankcí, například prostřednictvím čínských subjektů. Sankce vyhlášené ministerstvem financí se tak vztahují i na 20 firem se sídlem v Číně a v Hongkongu a rovněž zahrnují téměř 60 subjektů v Rusku, Ázerbájdžánu, Belgii, Turecku, Spojených arabských emirátech a na Slovensku, které jsou viněny z toho, že Moskvě umožňují „pořizovat si zoufale potřebnou technologii a vybavení ze zahraničí“.

„Ministerstvo financí soustavně varovalo, že společnosti budou čelit významným důsledkům za poskytování materiální podpory ruské válce a USA je (sankce) dnes uvalují na téměř 300 cílů,“ uvedla v prohlášení šéfka resortu Janet Yellenová.

20:37
Dnes

„Pokračujeme v práci na prvním celosvětovém mírovém summitu, který má potenciál zahájit cestu ke spravedlivému míru. Spolupracujeme na něm se švýcarskou stranou,“ hlásí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

„Dnes jsme se dohodli na posledních podrobnostech a budeme i nadále neúnavně pracovat na tom, aby se summitu zúčastnilo co nejvíce vedoucích představitelů a zemí. Jde o zásadní věc. Svět je schopen zastavit jakéhokoli agresora. Pokud bude svět pracovat společně a podle pravidel globální většiny, žádná agrese nebude schopna takovému globálnímu tlaku odolat,“ říká prezident.

„Společně musíme donutit Rusko k uzavření míru. V nadcházejících týdnech nás čeká mnoho práce, včetně práce za zavřenými dveřmi s partnery, abychom zajistili, že summit bude skutečně smysluplný,“ dodal.

18:50
Dnes

Obrazem: Devastace Časiv Jaru v Doněcké oblasti. Město duchů připomíná Bachmut a Avdijivku, o něž se rovněž sváděly těžké boje. Nyní se Rusové snaží prolomit frontu zde.

Úřady v Rusku v posledních letech obvinily řadu ruských vědců z vlastizrady kvůli podezření z předávání citlivých materiálů do zahraničí. Kritici Kremlu tvrdí, že zatčení někdy pramení z nepodložené paranoie, což úřady popírají, poznamenal Reuters. Celkově ruské soudy loni podle portálu Vjorstka za vlastizradu odsoudily 39 lidí, o rok dříve vynesly takových verdiktů 16.

Ve středu ruský nejvyšší soud zrušil rozhodnutí odvolacího soudu ohledně profesora Valerije Golubkina, odsouzeného za vlastizradu ke 12 letům. Případ odeslal odvolacímu soudu k novému posouzení.

Video se připravuje ...
Další videa