Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Začlenění Ukrajinců do české společnosti: Pracujeme tam, kde je třeba!

  • Autor: Kateřina Baranová - 
    11. 4. 2024
    05:00

    Kvůli válce museli z rodné země utéct, řada z nich by se ráda vrátila, ale nemá kam... Ukrajinští uprchlíci se proto po více než dvou letech snaží začlenit do české společnosti. Pracují na místech, kde jsou zapotřebí. 

    Ukrajinští uprchlíci u nás dlouhodobě nemohou žít jen v provizorních podmínkách. „Chceme, aby se dále začleňovali, a současně i českým občanům ukázat, že jsou pro naši zemi přínosem,“ přibližuje zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Řada Ukrajinců zde začala nový život, naučila se česky a našla si zaměstnání. „Pracují na místech, kde jsou potřeba – ve školkách, školách nebo sociálních službách,“ doplnil ředitel odboru komunikace ministerstva vnitra Miroslav Jašurek.

    Kvůli válce do Česka přicestovaly statisíce Ukrajinců.

  • 1.Lesia: Vaří dětem

    Před válkou se živila jako kadeřnice, teď musela profesi kvůli rodinnému rozpočtu změnit. Lesia ze Žitomírské oblasti skončila v Teplicích, kde vzala práci pomocné kuchařky ve školní jídelně. „Vím, že se musím otáčet. Máme tři děti a z jedné výplaty vše neutáhneme,“ vysvětlila s tím, že manžel pracuje jako řidič autobusu.

    Lesia nyní pomáhá ve školní jídelně. Lesia nyní pomáhá ve školní jídelně. | IOM, archiv Blesku

  • 2.Olena: Opět v zubní ordinaci

    V oboru zůstala Olena, která pochází z Chersonu. Pracovala jako zdravotní sestra a zubní technik. Diplom si nechala uznat i v Česku a nyní vykonává své zaměstnání v Teplicích. „Moc se mi tu líbí. Je to krásné město,“ pochvaluje si Olena, která zde žije se svým synem. Rodiče však má na Ukrajině, z čehož je stále nervózní. „V této chvíli nedokážu říct, zda bych se chtěla vrátit, nevím, jak válka dopadne. Pod ruskou správu se vracet rozhodně nechci,“ dodala.

    Olena pracuje v zubní ordinaci jako asistentka Olena pracuje v zubní ordinaci jako asistentka | IOM, archiv Blesku

  • 3.Hanna: Po 20 hodinách v Brně

    Pochází z Mykolajiva na jihu Ukrajiny, s dcerami a psem uprchla do bezpečí. V Brně zakotvila náhodně, řídila totiž dvacet hodin v kuse. „Řekla jsem dcerám, že už dál nemůžu a že jsme právě dorazili do cílové destinace,“ vysvětlila Hanna, která pracovala mnoho let jako učitelka v mateřské škole a psycholožka. Diplomy uplatnila i v Česku. „Když pošleš svůj životopis víc než třicetkrát, ale možná méně než padesátkrát a máš trochu štěstí, tak se člověk dostane k práci, ve které je dobrý a kterou miluje,“ dodala.

    Hanna opět pracuje s dětmi. Hanna opět pracuje s dětmi. | IOM, archiv Blesku

  • 4.340 tisíc uprchlíků

    Česká republika od počátku války udělila dočasnou ochranu bezmála 600 tisícům uprchlíků. Nyní jich na našem území žije téměř 340 tisíc, přičemž jde zejména o ženy, děti a seniory. Práci si našlo více než 123 tisíc z nich. A každý týden se jejich počet zvyšuje zhruba o tisíc.

    Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií. (1.3.2022) Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií. (1.3.2022) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

  • 5.Skutečné příběhy

    Ve spolupráci s českou kanceláří Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vznikla kampaň Pracujeme tam, kde je třeba. „Chtěli jsme, aby odrážela skutečné lidské příběhy, s nimiž se dennodenně setkáváme v terénu. Proto na vizuálech najdete například paní Svitlanu, která tady začínala v ocelárnách. Když se ale naučila česky, získala práci jako asistentka pedagoga ve škole pro děti se sluchovým postižením,“ vysvětlil ředitel české IOM Petr Čáp.

    Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií. (1.3.2022) Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií. (1.3.2022) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

    Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa