Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zničili jsme ruskou válečnou loď, chlubí se Ukrajinci. Zbyly z ní jen ohořelé trosky

Aktualizováno -
26. prosince 2023
16:40
Autor: ČTK, lig - 
26. prosince 2023
08:31

Ukrajinské letectvo při útoku v noci na dnešek poničilo velkou výsadkovou loď Novočerkassk kotvící v krymském městě Feodosija, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Potvrdilo tak dřívější zprávy ukrajinských představitelů, podle kterých ale jejich síly plavidlo zničily. Ruskem dosazený šéf anektovaného Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že si útok vyžádal jednoho mrtvého a čtyři zraněné, píše agentura TASS.

Feodosijí po půlnoci otřásly mohutné exploze. Část obyvatel se podle ruských médií musela evakuovat. Aksjonov uvedl, že výbuch poškodil šest budov, které mají převážně rozbitá okna.

„Při odrážení útoku ukrajinských ozbrojených sil dnes v noci na základnu ve Feodosiji byla poškozena velká výsadková loď Novočerkassk,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ruská protiletecká obrana podle něj zničila dva ukrajinské bombardéry Su-24, které vyslaly směrem ke Krymu střely vzduch-vzduch. Tyto informace nelze bezprostředně ověřit.

Kreml uvedl, že ruský ministr Sergej Šojgu o útoku podrobně informoval ruského prezidenta Vladimira Putina.

„A flotila v Rusku se stává menší a menší! Díky pilotům letectva a všem zúčastněným za precizní práci!“ napsal předtím na telegramu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podle letectva přístav zasáhly střely s plochou dráhou letu, neupřesnilo ale, jakého typu. Takovou munici Ukrajině dodala Británie a Francie, napsal list Ukrajinska Pravda.

Mluvčí letectva Jurij Ihnat uvedl, že Novočerkassk je po útoku mimo službu, protože na něm vybuchla skladovaná munice. Opravit plavidlo, které může pro výsadek vézt i tanky, bude podle něj velmi těžké.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na telegramu poznamenal, že ukrajinské letectvo doplnilo flotilu ruských ponorek. „Okupanti na Ukrajině nenajdou jediný tichý kout,“ napsal prezident.

Ruskojazyčný server BBC upozornil na satelitní snímky Feodosije z 24. prosince, které na sociální síti X sdílel jeden z uživatelů zapojený do OSINT (Open Source Intelligence). Uvádí, že výsadková loď stejné třídy Ropucha jako Novočerkassk je v přístavu zakotvená na místě, kde se podle záběrů a fotografií odehrála noční exploze. Na neověřených snímcích na sociálních sítích je za denního světla zobrazena poničená a ohořelá loď napůl trčící z vody.

Rusko ukrajinský Krym v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. Poloostrov, včetně Krymského mostu, který Krym spojuje s pevninským Ruskem, se opakovaně stává terčem ukrajinských útoků. Letos v září ukrajinské síly zasáhly loděnici v krymském Sevastopolu, kde poničily jinou výsadkovou loď třídy Ropucha a ponorku třídy Kilo, které se nacházely v suchém doku.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa