Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbánova blokáda Ukrajiny. Zabránil schválení miliard v EU, jeho poradce přiznal vydírání

Aktualizováno -
15. prosince 2023
16:21
Autor: ČTK, lig - 
15. prosince 2023
09:22

Maďarsko může zastavit proces vstupu Ukrajiny do Evropské unie později, řekl dnes podle agentury Reuters maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru s maďarským rozhlasem. Evropská unie ve čtvrtek na summitu rozhodla o zahájení přístupových jednání s Ukrajinou, proti čemuž se Orbánova národněkonzervativní vláda dlouhodobě staví. Orbán při rozhodování svých kolegů z dalších evropských zemí odešel ze sálu a umožnil tak summitu věc schválit. Maďarsko zároveň veten zablokovalo pomoc EU zemi, která se už téměř dva roky brání bezprecedentní ruské agresi. Evropská komise však chce do příští mimořádné vrcholné schůzky připravit řešení, které dalšímu krachu jednání zabrání. Po dvoudenním setkání lídrů unijních zemí to dnes prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. 

„Na konci procesu může členství Ukrajiny v EU zabránit maďarský parlament,“ řekl Orbán. Rozšíření EU o další zemi musejí vždy schválit parlamenty všech stávajících členských zemí bloku.

Kvůli maďarskému vetu se v noci na dnešek summit neshodl na podobě revize dlouhodobého unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027, která by zohlednila potřebu dlouhodobé podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi a další aktuální potřeby. „Musel jsem vetovat 50 miliard eur na pomoc Ukrajině, vrátíme se k tomu pravděpodobně na mimořádném summitu příští rok v únoru,“ řekl dnes Orbán. Dodal, že pokud chce unie rozpočet upravit, „pak by Maďarsko mělo dostat peníze, na které má nárok“.

Evropská komise Maďarsku zmrazila výplatu peněz na jeho národní plán obnovy a prostředky z unijních fondů soudržnosti kvůli tomu, že porušuje základní hodnoty EU, jako je dodržování principů právního státu, včetně nezávislosti justice. Tento týden Brusel oznámil, že Budapešti uvolnil deset miliard eur (asi 244 miliard korun) ze zmrazených fondů. Stalo se to poté, co Maďarsko v úředním věstníku zveřejnilo další reformy soudnictví.

Unijní rozpočet a zmrazené maďarské fondy? Propojená témata

Orbán čelí kritice, že se EU snaží ukrajinskou otázkou vydírat ve snaze dosáhnout uvolnění zmrazených finančních prostředků. To dnes nepřímo potvrdil poradce maďarského premiéra Balázs Orbán (se svým šéfem není v žádném příbuzenském vztahu).

Uvedl, že Budapešť chce, aby Evropská unie odblokovala další peníze ze zmrazených evropských fondů vyčleněných pro Maďarsko. Poté přistoupí na dohodu o revizi unijního rozpočtu.

Tato dvě témata, tedy unijní rozpočet a zmrazené maďarské fondy, jsou „přímo propojená“, řekl Balázs Orbán novinářům, kteří se kolem něj v hojném počtu seskupili. „Myslíme si, že jsme splnili všechny zákonné požadavky, takže nechápeme, proč nemáme přístup ke 100 procentům peněz,“ dodal s tím, že Maďarsko je „nakloněno k jednání“.

Video  Orbán jako kůl v plotě: Lídři EU se mu v Bruselu vyhnuli obloukem.  - Reuters
Video se připravuje ...

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa