Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slovenští dopravci už neblokují hranici s Ukrajinou: Protest trval čtyři dny

Autor: ČTK - 
5. prosince 2023
08:50

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) oznámila, že po čtyřech dnech přerušila částečnou blokádu hraničního přechodu s Ukrajinou ve Vyšném Nemeckém, kde od pátku protestovala proti levné ukrajinské konkurenci. UNAS na sociální síti také uvedla, že zůstává ve stávkové pohotovosti.

K prozatímnímu ukončení blokády na jediném silničním hraničním přechodu pro kamiony mezi Slovenskem a Ukrajinou přistoupila UNAS navzdory tomu, že podle slovenských médií pondělní jednání ministrů dopravy členských zemí EU neposkytlo žádnou odpověď dopravcům ze Slovenska a Polska. Těm se shodně nezamlouvají výjimky z regulace jízd ukrajinských dopravců do evropského bloku.

„Unie autodopravců Slovenska vyjadřovala svůj protest nejprve hodinovou blokádou a poté i čtyřdenní částečnou blokádou. Jednak aby se spojila a podpořila požadavky na EU před zasedáním Rady ministrů, které měl přednést ministr dopravy SR Jozef Ráž, a jednak aby protestovala také proti nečinnosti vlády vůči dopadům i na náš slovenský trh,“ napsala UNAS.

Během blokády podle svých dřívějších informací pouštěla k přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod čtyři kamiony za hodinu a neomezeně nákladní auta například s humanitární či vojenskou pomocí.

Slovenské ministerstvo dopravy už dříve vyjádřilo pochopení pro požadavky slovenských dopravců v souvislosti s levnou konkurencí z Ukrajiny. EU dříve umožnila ukrajinským dopravcům jezdit do Unie bez povolení, tato výjimka by měla skončit v závěru prvního pololetí příštího roku.

Nespokojení slovenští dopravci žádali urychlený návrat k původním pravidlům vstupu ukrajinských kamionů do EU. Větší slovenské sdružení dopravců Česmad Slovakia se k protestu UNAS na hranici s Ukrajinou nepřipojilo.

Už před akcí UNAS se u slovensko-ukrajinské hranice vytvářely dlouhé kolony kamionů. Přes Slovensko se na Ukrajinu chtěli dostat také řidiči nákladních aut, kteří původně plánovali jízdu přes polsko-ukrajinské hraniční přechody, kde proti levné ukrajinské konkurenci zase v listopadu zahájili protesty polští autodopravci.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa