Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj nechal založit zbrojařskou alianci. V Kyjevě se domlouvala i výroba českých pušek

Aktualizováno -
30. září 2023
19:24
Autor: ČTK, Mii, swp - 
30. září 2023
14:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil založení mezinárodní aliance zbrojařského průmyslu. Jejím účelem má být mimo jiné posílení obranného potenciálu Ukrajiny. Dnešního zbrojařského fóra v Kyjevě se podle něj zúčastnili zástupci 252 zbrojařských firem z více než 30 zemí včetně České republiky. Názvy firem Zelenskyj nezveřejnil.

Základem pro alianci je prohlášení, které dosud podepsalo 13 předních výrobců zbraní, uvedl Zelenskyj na sociálních sítích s tím, že další zbrojařské koncerny se mohou připojit. Ukrajinské ministerstvo zahraničí později uvedlo, že se připojilo už 38 firem z 19 zemí.

Ukrajinský prezident vyslovil přání učinit z Ukrajiny jednoho z největších výrobců zbraní na světě. „Pořádali jsme první Fórum obranného průmyslu na Ukrajině, na němž se sešlo 252 předních zbrojovek z více než 30 zemí Evropy, Severní Ameriky, Asi a z Austrálie. Právě nyní se utvářejí nejmocnější vojensko-průmyslové komplexy, stejně jako jejich priority a globální standard obrany,“ uvedl Zelenskyj. „Vytváříme takový obranný potenciál pro Ukrajinu, a tím pro celý svobodný svět, který odráží naši sílu,“ uvedl Zelenskyj na platformě X.

Prioritou je podle Zelenského rozvoj zbrojní produkce při použití moderních technologií, včetně výroby granátů, raket a dronů přímo na Ukrajině ve spolupráci se světovými lídry v tomto odvětví. „Na setkání se zástupci firem a sdružení působících v obranném průmyslu ze Spojených států, Spojeného království, Německa, Francie, Turecka, Švédska a České republiky jsme hovořili o možnostech partnerství a společné výroby zbraní. Ukrajina je připravena poskytnout zvláštní podmínky společnostem ochotným rozvíjet zbrojní výrobu společně s naší zemí,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podle Zelenského jde o alianci, která je oddaná mezinárodnímu právu a obraně svobodného světa. „Nehovořím jen o Ukrajině, ale o zabezpečení každé země světa před agresí,“ řekl Zelenskyj podle agentury DPA v projevu před výrobci zbraní.

Zbraně přijel řešit i náměstek Černochové

Přítomnost zástupců českých firem na kyjevském fóru potvrdil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Ohlášená aliance se podle jeho názoru bude nejspíš ještě nějakou dobu formovat. Bez ohledu na to, zda se do ní české firmy formálně zapojí, budou i nadále pokračovat v dodávkách na Ukrajinu jako dosud, domnívá se Hynek.

O zbrojařském fóru informovalo i české ministerstvo obrany. Podle něj se akce účastnil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, který s ukrajinskou stranou hovořil o projektech v různé fázi vývoje a také nových. 

„Mezi hlavní projekty, tzv. flagship projects, patří transfer výroby útočné pušky Bren 2 Sich od společnosti Česká zbrojovka či linka na výrobu malorážové munice od firmy Sellier&Bellot. Mezi další společné projekty patří výroba nábojnic pro velkorážovou munici z tvrdého polymeru, což přináší inovativní řešení v době nedostatku vstupních surovin,“ uvedlo ministerstvo obrany.

„Naše podpora se proměnila z roviny vojenské asistence a dodávek finálních produktů k dlouhodobé intenzivní obranně-průmyslové spolupráci, do které jsou zapojeny nejen naše armády, ale také firmy obranného průmyslu, jak státní, tak soukromé. My však chceme tuto spolupráci posunout ještě dál,“ sdělil Blažkovec.

Kromě pušek a nábojů se domlouvá například kooperace při produkci obrněných vozidel, bojových vozidel pěchoty či dodávky speciálních podvozků Tatra. Perspektivní se podle armády jeví i spolupráce v oblasti bezpilotních prostředků a souvisejících technologií.

Šmyhal: Ukrajina bude centrem výroby zbraní

Ukrajina, která byla dosud v obraně před ruskou agresí odkázána převážně na dodávky západních zbraní, chce v budoucnu většinu zbrojního materiálu vyrábět sama. Země vytvoří zvláštní obranný fond, aby vytvořila dodatečné hospodářské zdroje vedle státních výdajů na obranu, řekl Zelenskyj. „Fond bude plněn dividendami ze státních obranných aktiv a ze zisku z prodeje zabavených ruských aktiv,“ řekl Zelenskyj.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina se v budoucnu stane novým centrem výroby vysoce kvalitních armádních výrobků v Evropě, uvedl deník The Kyiv Independent.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa