Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj osobně v OSN: Plamenná řeč proti Rusku před poloprázdným sálem a Olena v publiku

  • Autor: ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    19. 9. 2023
    21:17
    19. 9. 2023
    17:42

    Největší politická akce tohoto měsíce je v plném proudu. V New Yorku se koná Valné shromáždění OSN, se svými projevy již vystoupili například americký prezident Joe Biden či generální tajemník OSN António Guterres. Oba dva se věnovali zejména ruské agresi na Ukrajině a také klimatické změně. Velmi očekávané bylo vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který do USA tentokrát přicestoval osobně. Jeho projev si ale nakonec příliš mnoho lídru vyslechnout nepřišlo - sál byl poloprázdný.

  • 1.Zelenskyj vystoupil v OSN osobně

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se svou ženou Olenou přicestoval do Spojených států v pondělí večer. Na úvod návštěvy se v newyorské nemocnici setkal se zraněnými ukrajinskými vojáky, vystoupení před světovými lídry na Valném shromáždění OSN ho čekolo dnes.

    Zelenskyj uvedl, že Rusko používá potraviny a jejich nedostatek na světových trzích jako zbraň a ohrožuje tak nejenom Ukrajinu, ale celé mezinárodní společenství. Svět se podle něj musí sjednotit a porazit Rusko, aby se mohl soustředit na palčivější globální problémy, uvedl, zatím co jej z publika Olena pozorně sledovala. 

    První dáma Ukrajiny Olena Zelenská při vystoupení jejího manžela před Valným shromážděním OSN (19.9.2023) První dáma Ukrajiny Olena Zelenská při vystoupení jejího manžela před Valným shromážděním OSN (19.9.2023) | ČTK / AP / Seth Wenig

    „Ukrajina dělá všechno pro to, aby se po ruské agresi nikdo na světě neodvážil napadnout jiný národ,“ řekl ukrajinský prezident.

    Zelenskyj také Rusko obvinil z páchání genocidy a unášení ukrajinských dětí a připomněl, že na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli tomu vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). V neposlední řadě řekl, že Ukrajina připravuje globální mírový summit, kam je zvaná každá země, která netoleruje žádný projev agrese.

  • 2.Biden kritizoval brutální ničení Ukrajiny

    Jedině Rusko je zodpovědné za současnou válku na Ukrajině a jedině Rusko stojí v cestě míru, řekl Valnému shromáždění OSN americký prezident Joe Biden. Moskvě vyčetl, že jako cenu za ukončení konfliktu požaduje ukrajinskou kapitulaci, ukrajinská území a životy ukrajinských dětí.

    „Rusko věří, že se svět unaví a dovolí mu brutálně a bez následků ničit Ukrajinu,“ řekl Biden v proslovu, který je podle agentury Reuters hlavním bodem jeho třídenní návštěvy New Yorku. Kromě promluvy na Valném shromáždění OSN se setká také s hlavami pěti středoasijských zemí a vedoucími představiteli Izraele a Brazílie.

    Americký státník sklidil potlesk, když řekl, že USA a jejich spojenci budou stát za Ukrajinou v jejím boji za svobodu. „Jedině Rusko nese odpovědnost za tuto válku. Jedině Rusko má moc ji okamžitě ukončit,“ řekl Biden delegátům, mezi kterými byl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten má Bidena navštívit ve čtvrtek v Bílém domě a setkat se i s některými představiteli Kongresu.

    Americký prezident Joe Biden ve Valném shromáždění OSN (19.9.2023) Americký prezident Joe Biden ve Valném shromáždění OSN (19.9.2023) | ČTK / AP / Susan Walsh

    Spojené státy stojí pod Bidenovým vedením v čele západních spojenců Ukrajiny, která se od loňského února brání ozbrojené ruské agresi. Pro demokratického prezidenta je podpora Kyjeva i středobodem americké zahraniční politiky, píše Reuters s tím, že Biden kvůli tomu před nadcházejícími prezidentskými volbami čelí kritice některých republikánů, kteří prosazují, aby Spojené státy vynakládaly na vyzbrojování Ukrajiny méně peněz.

    Americký Kongres v současné době projednává poskytnutí další vojenské a humanitární pomoci napadené zemi ve výši až 21 miliard dolarů (479 miliard Kč). Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů.

  • 3.Tajemník OSN zmínil miliardáře na jachtách

    Geopolitické napětí ve světě podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese narůstá a přibývá globálních výzev, kterým lidstvo čelí jen obtížně. Generální tajemník také v projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku označil ruskou invazi na Ukrajinu za porušení Charty OSN a prohlásil, že nepoleví ve svých snahách obnovit takzvané černomořské obilné dohody.

    Své vystoupení Guterres zahájil připomínkou záplav v Libyi, které si tento měsíc vyžádaly přes 11 000 obětí, a jsou podle něj symbolem stavu dnešního světa.

    Generální tajemník OSN Antonio Guterres na Valném shromáždění OSN (19.9.2023) Generální tajemník OSN Antonio Guterres na Valném shromáždění OSN (19.9.2023) | Reuters

    „Libyjci byli oběťmi už mnohokrát, oběťmi klimatického chaosu, roků konfliktu, neschopnosti lídrů doma i daleko v zahraničí najít cestu k míru a nyní bezprecedentních záplav. Těla jsou u libyjských břehů vyplavována v tom samém Středozemním moři, ve kterém se miliardáři opalují na svých jachtách. Je to nástin smutného stavu našeho světa v záplavě nerovností,“ řekl Guterres.

  • 4.Polský prezident ocenil USA

    Evropa má podle polského prezidenta Andrzeje Dudy tendenci zapomínat, že za bezpečí a prosperitu v posledním století vděčí odhodlání a přítomnosti Spojených států. Duda hovořil v prvním bloku mluvčích na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

    „Měli bychom si připomínat, že zapojení USA do první světové války vedlo k jejímu konci. Stejně tak stěžejní roli sehrály USA v porážce nacistického Německa, kterému by se Británie nebo Sovětský svaz samy neubránily,“ řekl Duda a zmínil také americké zapojení v obnově západní Evropy po druhé světové válce.

    Polský prezident Andrzej Duda na Valném shromáždění OSN (19.9.2023) Polský prezident Andrzej Duda na Valném shromáždění OSN (19.9.2023) | Reuters

    Značnou část svého asi patnáctiminutového projevu na plénu OSN věnoval Duda ruské agresi vůči Ukrajině. Odmítl argumenty, že dodávky zbraní pro Ukrajinu konflikt zbytečně prodlužují. „Musíme bojovat proti manipulacím, historickému pokrytectví a záměnám rolí agresora a oběti. Co je zlo, mělo by být nazváno zlem. Co je zločin, mělo by být nazváno zločinem,“ pronesl polský prezident a vyjádřil podporu vzniku mezinárodního tribunálu pro vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině.

Video se připravuje ...
Další videa