Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V bombardované zoo na Donbase přežil medvěd. Traumatizovaného Yampila se ujmou Skoti

Autor: mav, swp - 
17. září 2023
20:30

Ruské bombardování Donbasu se nevyhnulo ani zoologické zahradě v Jampilu nedaleko Slavjansku a Bachmutu. Většina ze dvou stovek zvířat nepřežila, jednou z výjimek je dvanáctiletý medvěd ušatý. Po záchraně na něj čeká nový domov ve Skotsku.

Ani medvěd, kterému teď zachránci říkají Yampil podle jeho rodiště, nevyvázl hladce. Nedaleko klece mu loni na podzim vybuchl dělostřelecký granát, odnesl to otřesem mozku - a v opuštěné zoo pak málem pošel. Objevili ho však starostliví ukrajinští vojáci, kteří přivedli dobrovolníky specializované na pomoc zvířatům.

Přes Polsko jej odvezli nejprve do Belgie. V útulku Natuurhulpcentrum se nyní zotavuje ne už přímo ze zranění, jako hlavně z traumat. „Jsou některé druhy, právě jako medvěd ušatý, které jsou velmi inteligentní,“ uvedl pro CNN Romain Pizzi, vrchní veterinář zoo Five Sisters (Pěti sester), jenž si svého budoucího svěřence do Belgie přijel prohlédnout.

„Chceme se ujistit, že útočiště, jež pro něj ve Skotsku vybudujeme, bude odpovídat jeho potřebám, které budou specifické v závislosti na tom, jakým traumatem prošel a jaké špatné chování se u něj kvůli tomu mohlo vyvinout,“ dodává Pizzi.

„Jak si jistě dokážete představit, provoz zoologické zahrady může čas od času přinést nečekané, vzrušující a náročné výzvy. Ukrajinský medvěd Yampil je naprosto přesně jednou z těchto výzev - ale my jsme nemohli odmítnout mu pomoci,“ napsala na Facebooku zoo ležící mezi Edinburghem a Glasgow. „Možná by pro nás bylo jednodušší doufat, že se pro medvěda najde nějaké jiné řešení záchrany. Ale to bychom nebyli my!“

Zahrada aktuálně - po investici do nové expozice tučňáků - peněz nazbyt, to ji však nezastaví. Poptává příspěvky od dobrovolníků, ale jde ještě dál. „Naši pracovníci zkušení v zahradnictví a terénních pracích jsou k dispozici pro většinu typů prací včetně podzimního úklidu, stříhání stromů a živých plotů, odvozu odpadků, pokládky umělé trávy a mnohého dalšího,“ avizuje zoo s tím, že veškerý profit těchto zakázek půjde právě na Yampilův nový domov. Už tam mají jiné zachráněné medvědy i jiná zvířata, spíše ale ze špatných podmínek cirkusů.

Video  Rusové z chersonské zoo ukradli mývala  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa