Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové během evakuace zabili chlapce. Zvířata ze zooparku trýznivě mučili

Autor: DVL, swp - 
14. září 2023
14:07

Feldman Ekopark se nyní vzpamatovává z ruské invaze. Ruští vojáci totiž zoo kompletně zdevastovali a zabili při tom mnoho lidí a zvířat. Během evakuace zvířat zabili i nezletilého chlapce. Navíc po osvobození se zjistilo, že zvířata týrali, napsala ukrajinská agentura Ukrinform.

Feldman Ekopark, což je regionální krajinářský park, který kombinuje péči o zvířata a terapii pro děti se speciálními potřebami, se snaží vzpamatovat z ekocidy, kterou způsobila ruská armáda. Během ostřelování bylo zabito mnoho zaměstnanců a zvířat, ruští vojáci zničili všechny budovy a ohrady. 

Zoo se nachází asi 25 kilometrů od hranic s Ruskem a už od počátku invaze čelila tvrdému ostřelování. Na začátku zde žilo 5000 zvířat. Nyní vznikla nová lokace s názvem „Alpaské údolí“.

Jak byla zoo zničena?

Hlavní budova nedaleko vchodu byla zničena ruskými granáty. Poškozeny byly i všechny ostatní budovy a ohrady. Ruiny nyní zarůstají plevelem a u jedné z cest se hromadí zbytky munice. 

Zoo byla velmi oblíbeným místem pro rodiny s dětmi. Do roku 2014 sem jezdívali i Rusové. Komplex byl známý svou unikátní sbírkou zvířat i léčbou. Dařilo se zde zejména tapírům na rozdíl od ostatních zoo na Ukrajině. 

Komplex kvůli ostřelování ztratil zdroje energie a následně i vytápění. Některá zvířata pak zemřela kvůli chladu. Ošetřovatelé měli většinou jenom 10 až 15 minut na to, aby zvířata nakrmili. Odjeli co nejdříve, nikdy nevěděli, kdy bude možné jim zase dát potravu.

Při evakuaci zvířat zemřel i nezletilý

Během toho, kdy se snažili zvířata zachraňovat, zemřelo 6 lidí z personálu zoo a z řad dobrovolníků. Mezi nimi byl i nezletilý chlapec, který pomáhal svým rodičům. Tělo jednoho pracovníka bylo nalezeno pravděpodobně po více než měsíci. 

„Proces evakuace byl bolestivý a dlouhý, probíhal od začátku března do začátku května. Všechno se dělo různými způsoby. Někdy šlo všechno hladce a bez ostřelování, ale stávalo se, že jsme přišli pro konkrétní zvířata a našli jejich mrtvoly. Ztratilo se více než 300 velkých zvířat, mezi nimi byli predátoři, primáti, kopytníci. Při ostřelování byli zabiti i lidé,“ řekl ředitel zoo Serhij Ostapenko.

„Museli jsme například odvézt paviány. To jsou zvířata, kterých se bojí i leopard. Protože když tyto opice zaútočí ve skupině, dokážou zabít dravce. Jak je tedy přimět, aby vstoupily do klece kvůli přepravě? Vždyť je to smečka: vůdce, samice, mláďata. A pak začalo ostřelování. Jeden z dobrovolníků řekl zcela vážně: Jestli chceš žít, vlez do klece. A oni to udělali! Zvířata to pochopila,“ řekl ředitel.

Zvláštní problém představovali predátoři. Zakladatel zoo Oleksandr Feldman napsal na facebook, že kvůli ostřelování a úderům mohou být zničeny ohrady a klece s medvědy, lvy a tygry. Pokud by zvířata přežila, utekla by a poháněna strachem by se dostala do obydlených oblastí. Mohla by pak ohrožovat i lidi, takže vyvstala otázka, jestli zvířata neuspat.

Lidé ale pomohli. „Nejvíce zvířat - až 90 procent - ​​přijal ekopark ve vesnici Kovalivka u Poltavy. Zoo Charkov vzala primáty a lvy. Některá zvířata odešla do západních oblastí,“ uvedl Ostapenko. Se zvířaty však pomáhali i obyvatelé Dněpru. 

Mládě bizona zachránili rodiče

Příběh bizona Saši, kterému byl na začátku invaze jen měsíc a půl, je tragický. Zůstal sirotkem. „Mysleli jsme, že to nepřežije. Výběh s bizony se nacházel v odlehlé části parku, nejblíže k vesnici Tsyrkuny, odkud nás okupanti ostřelovali. Pár bizonů bylo zabito šrapnely a mládě bylo zraněno tlakovou vlnou. Rodiče ho kryli: mládě bylo mezi jejich těly, když ho našli. Měli jsme velké obavy. V Kovalivce ho nakrmili a postavili na nohy,“ řekl ředitel.

Časem se pro Sašu najde přítelkyně a nebude osamělý, slibuje zoo.

Rusové jsou teroristé

Útočníci zabili také třetinu psů z chovatelské stanice, která byla také nejblíže vesnice Tsyrkuny. „Do té části parku vstoupily sabotážní a průzkumné skupiny. Službu měl zaměstnanec, 75letý muž. Rusové ho mlátili, nutili ho klečet, stříleli opodál. Také se posmívali psům. Nedovolili je krmit a dávat napít,“ řekl Ostapenko.

Rusové stříleli sviště, dikobrazy, kuny, lasičky, morčata a králíky. Ostatky zvířat se pracovníkům podařilo zahrabat o pár měsíců později.

„Někteří měli uprostřed čela díry po kulkách. Okupanti se bavili jako na střelnici," řekla se slzami v očích zástupkyně ředitele veterinární sekce Svitlana Vyšnevetská. 

„Člověk musí být naprostý morální blázen, bez jakýchkoli zásad, aby se takhle vysmíval bezbranným zvířatům. To je ekocida!" zdůraznil Ostapenko.

Obnovení zoo

Území „Ekoparku Feldman“ je odminováno od února. Práce je hodně, protože plocha areálu je asi 140 hektarů. Správa ujišťuje, že většina parku je bezpečná, přičemž je třeba vyčistit asi 35 hektarů nejtěžšího terénu. Očekává se, že sapéři dokončí práci před prvním sněhem.

„Když naši obránci zahnali Rusy, okamžitě jsme přijeli a začali park po malých krůčcích obnovovat,“ řekl Ostapenko.

„Vzniknou dva památníky jako vzpomínka na zemřelé lidi a zvířata se jmény a okolnostmi jejich smrti. Zvířata zemřela nejen na zranění střepinami, ale také na nachlazení a stres. Několik z nich zemřelo po evakuaci, protože se nevzpamatovali ze stresu,“ uvedl ředitel. Otevření památníků je naplánováno na konec jara příštího roku.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (27. 4. 2024).
08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa