Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Logistické výzvy invaze: Rusové na Ukrajině nasazují i koně

Autor: mav, swp - 
29. srpna 2023
05:00

Ukrajinci tvrdí, že za víc než rok a půl trvající invaze zlikvidovali okupantům 440 tanků, 8562 obrněných transportérů a 7866 aut, náklaďáků a cisteren. Rusové se tak musejí uchylovat ke stále starším bojovým a dopravním prostředkům – a dokonce už ke koním.

„Prohlédl jsem si našeho baškirského koně v pluku na Svatovském směru. Dva z nich jsou zde v bojové službě - Abzelil a Bujan. Za více než měsíc si už zvykli na vojenskou situaci. Velitelé říkají, že hodně pomáhají při obcházení pozic, při tiché přepravě nákladů,“ uvedl na sociální síti VK Iljas Batyrgarjev, vojenský blogger/korespondent BST.

„Jsem rád, že náš kůň, stejně jako před dvěma sty lety, statečně slouží pro dobro naší země. Náš kůň je skutečně bojový,“ libuje si blogger.

Baškirie (Baškortostán) je republikou na jihovýchodním kraji evropské části Ruské federace u Volhy a pohoří Ural. Tamní obyvatelé, Baškirové, jsou turkickým etnikem, koně mají v jejich kultuře velkou roli. Baškirský kůň je plemenem známým svou odolností vůči krutým zimám, slouží k jízdě, tahání, zemědělství, na maso – a z mléka klisen Baškirové kvasí alkoholický kumys.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa