Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinci postupují u Bachmutu i v Chersonské oblasti. Experti zmínili dilema ruských velitelů

Autor: ČTK, swp - 
14. srpna 2023
11:52

Ukrajinská armáda za poslední týden dobyla tři kilometry čtvereční území v okolí východoukrajinského města Bachmut, jednoho ze současných ohnisek ukrajinské ofenzivy proti ruským invazním vojskům. Oznámila to dnes podle agentury AFP náměstkyně ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová. Boje podle ní pokračují i u Avdijivky a v Chersonské oblasti.

„V sektoru Bachmut (ukrajinské jednotky) osvobodily tři kilometry čtvereční území. Celkem osvobodily už 40 kilometrů čtverečních na jižním křídle sektoru,“ uvedla Maljarová.

Rusko letos v květnu oznámilo, že Bachmut po dlouhých měsících tvrdých bojů dobylo. Z města se následně stáhli žoldnéři soukromé Wagnerovy skupiny bojující na straně Moskvy, kteří stáli v čele ruských operací na tomto místě. Ukrajinci od té doby pravidelně informují o územních ziscích na úkor ruských okupačních vojsk.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Další ohnisko bojů je u Avdijivky ležící severně od Doněcku, kde je nyní situace podle Maljarové „extrémně obtížná“. Na jižním úseku fronty zaznamenala ukrajinská armáda úspěchy u vsi Staromajorske, kterou na konci července Ukrajinci osvobodili. Boje na místě pokračují, zejména o sousední ves Urožajne, uvedla Maljarová.

Další operace ukrajinských jednotek pokračují v jihoukrajinské Chersonské oblasti, kde podle náměstkyně „určité jednotky“ Kyjeva provedly blíže neurčené akce na východním břehu Dněpru.

„Nemůžeme zveřejnit detaily, ale operace se nám podařily,“ dodala Maljarová.

Na dolním toku Dněpru v posledním týdnu vzrostl počet menších střetů mezi ruskými a ukrajinskými vojáky, uvedla dnes britská vojenská rozvědka, která pravidelně zveřejňuje hodnocení situace na frontě. Ukrajinské síly se podle ní snaží získat kontrolu nad ostrůvky v ústí řeky a zakládají stanoviště na východním břehu.

„Ruští velitelé stojí před dilematem, zda tuto oblast posílit, nebo nasadit vojáky v oblastech hlavní ukrajinské protiofenzivy dále na východě,“ píše rozvědka na sociální síti X, dříve Twitteru.

Video  Zkáza Bachmutu zachycená z dronu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa