Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Silná exploze v ruském Taganrogu a 15 zraněných: Moskva viní Kyjev a jeho rakety

Aktualizováno -
28. července 2023
18:51
Autor: ČTK, swp - 
28. července 2023
16:54

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Kyjev, že dnes na město Taganrog na jihozápadě Ruska zaútočil upravenou protileteckou raketou S-200. Její výbuch si podle gubernátora Rostovské oblasti Vasilije Golubeva vyžádal nejméně 15 zraněných. Další takovou raketu ruská protivzdušná obrana dnes sestřelila nad městem Azov, tvrdí Moskva. Kyjev se k útokům nevyjádřil. Ukrajinská města v posledních dnech čelila intenzivním ruským útokům, podnikaným za pomoci raket, řízených střel a dronů.

Ruské protivzdušné obraně se podařilo zasáhnout ve vzduchu obě rakety, ale v prvním případě její trosky dopadly na Taganrog, kde poškodily několik budov a zranily civilisty, tvrdí ruské ministerstvo.

Ve druhém případě trosky rakety dopadly do neobydlené oblasti. Útoky ministerstvo připsalo Kyjevu a označilo je za „teroristické“.

Čtvrtmilionový Taganrog leží u Azovského moře a od Ukrajiny je vzdálen asi 50 kilometrů. Ve městě byl po útoku vyhlášen nouzový stav, napsala agentura TASS s odvoláním na starostu.

„Lékařské ošetření vyhledalo 15 lidí. Všichni s lehkými zraněními,“ uvedl gubernátor Vasilij Golubev. Předtím informoval, že u kavárny v centru města pravděpodobně explodovala raketa, která si nevyžádala mrtvé.

Později upřesnil, že výbuchu zasáhl místní muzeum, exploze vyrazila okna také v sousedním třípodlažním obytném domu a devět zraněných muselo být hospitalizováno; lékaři některá zranění označili za „středně těžká“.

Moskva trvá na tom, že ruské síly neútočí na civilisty a nenapadají civilní objekty; OSN ovšem potvrdila zabití tisíců civilistů, včetně stovek dětí, během války, kterou Rusko na příkaz prezidenta Vladimira Putina zahájilo loni v únoru. Zejména od ruského odstoupení od dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů před deseti dny ruské síly systematicky útočí na ukrajinská přístavní města a infrastrukturu umožňující vývoz zemědělských komodit.

 

Video  Bráníme se již 500 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z osvobozeného Hadího ostrova (8.7.2023).  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa