Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ministři financí skupinky G7 kývli na další podporu Ukrajiny. Co chtějí na oplátku?

Autor: ČTK, swp - 
16. července 2023
15:41

Ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se shodli, že ohledně další podpory Ukrajiny nebudou váhat. Informovala o tom dnes agentura Kjódó. Zástupci G7 se setkali v indickém Gándhínagaru na okraj summitu G20.

Lídři G7 se na nedávném summitu Severoatlantické aliance dohodli, že budou stát v čele mezinárodní skupiny, která Ukrajině bude poskytovat dlouhodobé bezpečnostní záruky před jejím eventuálním vstupem do obranné aliance. Rámec má zahrnovat prvky jako moderní vojenské vybavení, výcvik, sdílení zpravodajských informací a kybernetickou obranu.

Ukrajina by se na oplátku zavázala ke zlepšení opatření v oblasti veřejné správy a potírání korupce, mimo jiné prostřednictvím justičních a hospodářských reforem a zvýšení transparentnosti.

Japonský ministr financí Šuniči Suzuki po jednání novinářům řekl, že zástupci se nebavili o vývoji na devizových trzích, kde panuje nejistota kvůli zvyšování úrokových sazeb ve vyspělých zemích a z dopadů poklesu kurzu japonského jenu vůči dolaru. Japonsko je nyní předsednickou zemí G7, ministr Suzuki proto jednání ministrů a guvernérů centrálních bank vedl.

Video se připravuje ...
Další videa