Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zelenskyj o pozvánce do NATO: Bude, ale... musí to dovolit bezpečnostní opatření

Aktualizováno -
12. července 2023
13:31
Autor: ČTK, swp - 
12. července 2023
06:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes dopoledne dorazil do dějiště summitu NATO ve Vilniusu, kde odpoledne zasedne s aliančními lídry jako rovnocenný partner. Médiím při příchodu řekl, že chce být "se všemi zajedno" v otázce ukrajinského členství v alianci, které spojenci v úterý znovu Kyjevu přislíbili, aniž by pro přijetí vytyčili časový rámec.

„To, co slyšíme a jak tomu rozumíme, je, že tu pozvánku (do NATO) budeme mít, když to bezpečnostní opatření dovolí,“ řekl Zelenskyj při krátkém vystoupení před kamerami. Zelenskyj dnes na summitu NATO přivítal oznámení aliančních zemí o nových balících vojenské podpory či dohodu na úpravě budoucího přístupového procesu do aliance, ovšem jako ideální výsledek si představoval pozvánku do NATO. Řekl to na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem aliance Jensem Stoltenbergem. Avizované bezpečnostní záruky od zemí ze skupiny G7 podle něj nemohou být náhradou za budoucí přijetí Ukrajiny do NATO.

Vyjádření přišla před premiérovým zasedáním tzv. Rady NATO-Ukrajina, jejíž spuštění spojenci prezentují jako důkaz sbližování dvou stran téměř rok a půl po ruské invazi na Ukrajinu. Stoltenberg prohlásil, že Ukrajina a NATO jsou si blíž než kdy dřív a že díky novému formátu jednání budou moci přijímat společná rozhodnutí.

„Dnes se setkáváme jako rovnocenní (partneři). Těším se na den, kdy se sejdeme jako spojenci,“ uvedl generální tajemník. Oba lídři uvítali rozhodnutí skupiny velkých ekonomik G7 nabídnout Ukrajině dlouhodobou bezpečnostní spolupráci. Zelenskyj ovšem podle agentury AFP dodal, že tyto plány chápe jako „záruky pro Ukrajinu na cestě k přijetí do NATO“, nikoli „namísto“ přijetí.

Členské země NATO během prvního dne summitu po složitých vyjednáváních přijaly společné stanovisko, podle kterého Kyjev bude moci dostat pozvánku, „až se spojenci shodnou a budou splněny podmínky“. Zásadní překážkou pro přijetí Ukrajiny zůstává ruská válka, která se nyní bojuje především na východě a jihu země. Řada spojenců nicméně volala po tom, aby summit jasně přislíbil zahájení přístupových jednání po konci bojů.

Hlavní program vrcholné schůzky dnes zakončí premiérové jednání lídrů ve formátu Rady NATO-Ukrajina, který má napadenou zemi dále přiblížit k alianci. Zelenskyj řekl, že očekává také diskusi o dodatečných dodávkách vojenského materiálu od západních partnerů a že bude „bojovat za bezpečnostní záruky pro Ukrajinu na cestě do NATO“.

Vyjádření přišlo poté, co západní činitelé potvrdili, že skupina velkých ekonomik G7 se chystá představit program dlouhodobé spolupráce s Kyjevem, který bude zahrnovat sdílení zpravodajských informací, vojenský výcvik i dodávky vojenského vybavení. Kromě toho země včetně Spojených států, Německa, Británie, Dánska či Norska v posledních dnech oznámily další balíky podpory ukrajinské armády.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je na Ukrajině, sešel se se Zelenským. Ten řekl, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa