Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záplava květin a slz: V Kyjevě pohřbili známou spisovatelku (†37), která zemřela po ruském útoku

Aktualizováno -
4. července 2023
15:12
Autor: ČTK - 
3. července 2023
08:09

Rodina, známí a přátelé se v úterý naposledy rozloučili s ukrajinskou spisovatelkou Viktorijí Amelinovou, která zemřela v důsledku zranění utržených při ruském raketovém útoku na pizzerii v Kramatorsku z minulého týdne. Pohřeb se konal v zaplněném kostele v Kyjevě. Informoval o tom v neděli ukrajinský PEN klub. Celkový počet obětí tohoto útoku se tím zvýšil na 13.

Zápúlavy květin a sklzy blízkých. Poslednímu rozloučení s oblíbenou spisovatelkou přihlížel zcela zaplněný kostel. Na její rakvi byla ukrajinská vlajka.

Ruská raketa zasáhla 27. června pizzerii Ria Lounge, která byla tou dobou plná lidí. Zranění utrpělo asi 60 lidí. Amelinová zde doprovázela kolumbijskou delegaci. Ukrajinské úřady informovaly o mrtvých a zraněných z řad civilistů. Moskva naopak tvrdí, že ve městě na východě Ukrajiny zlikvidovala ukrajinské armádní činitele.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Autorce románů a knih pro děti bylo 37 let. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se zapojila do činnosti organizace Truth Hounds, která se zabývá lidskými právy a dokumentuje válečné zločiny na osvobozených územích Ukrajiny.

V češtině vyšly úryvky z autorčina románu Listopadový syndrom a také povídky Bezejmenní a Mariina předtucha. Slovensky publikovala obrázkovou knihu Ktosi alebo Vodné srdce, kterou také ilustrovala.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa