Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Stovky stanů pro wagnerovce: Satelitní snímky odhalily stavbu tábora v Bělorusku

Autor: ČTK - 
1. července 2023
19:44

Mnohá média zveřejnila satelitní snímky stanového tábora, který za několik dní vznikl v bývalém vojenském areálu u běloruského města Asipovičy. Podle dřívějších zpráv médií se do tábora mají přesunout členové ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti poté, co wagnerovci minulý víkend podnikli protestní tažení na Moskvu. Informoval o tom běloruský server Zerkalo.

Tábor leží zhruba 90 kilometrů od Minsku. Na místě je asi 300 stanů, přičemž do jednoho se vejde přibližně 30 lidí.

Ruský nezávislý portál Vjorstka dříve napsal, že tábor se staví pro 8000 wagnerovců. Běloruské úřady o nově vzniklém areálu ale oficiálně neinformovaly. V úterý naopak běloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdil, že v Bělorusku žádné tábory pro členy Wagnerovy soukromé vojenské společnosti nevznikají.

„Pokud ale budou chtít - chápu to tak, že se dívají po různých místech - tak je ubytujeme. Postavte si třeba stany,“ citoval běloruského lídra server Zerkalo.

Běloruský autoritářský prezident nicméně potvrdil, že do Běloruska se v úterý přesunul šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Stalo se tak poté, co minulý pátek Prigožin obvinil ruskou armádu z útoku na své muže, načež přiměl tisíce wagnerovců k protestnímu tažení na Moskvu. V sobotu pak svůj odpor proti ruskému armádnímu vedení ukončil, a to díky dohodě zprostředkované právě Lukašenkem.

Součástí dohody byl podle Kremlu Prigožinův přesun do Běloruska. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že wagnerovci, kteří si to budou přát, mohou svého lídra do Běloruska následovat.

15:09
28. 4. 2024

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
28. 4. 2024

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
28. 4. 2024

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Kompletní online

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa