Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Věděl o vzpouře spojence Prigožina? Generál Surovikin byl podle médií zatčen

Aktualizováno -
28. června 2023
22:44
Autor: mav, swp - 
28. června 2023
22:05

Ruský generál Sergej Surovikin, který je zástupcem velitele invazních vojsk na Ukrajině, byl zatčen, píše The Moscow Times s odkazem na zdroje v armádě. Znalci ho považují za spojence Jevgenije Prigožina.

„Je to v kontextu Prigožina,“ komentoval pro deník zdroj z ministerstva obrany. „Zjevně si zvolil jeho stranu a teď ho čapli za k*ule,“ dodal. Informaci listu potvrdil i druhý důvěrný zdroj. Oficiálně to ministerstvo obrany podle Moscow Times nekomentovalo.

Podle listu The New York Times, respektive jeho zdrojů z řad amerických činitelů. Surovikin dopředu věděl o chystané vzpouře Wagnerovy skupiny. USA se teď snaží zjistit, jestli ji tento bývalý velitel ruských jednotek nasazených na Ukrajině pomáhal i plánovat.

„Že měl blízko k Prigožinovi, to se ví,“ komentoval nyní v pořadu Meet the Press Michael McFaul, politolog a v letech 2012-14 velvyslanec USA v Rusku. Připomněl, že Surovikin v průběhu rebelie zveřejnil videozprávu, kterou vybízel wagnerovské vojáky, ať složí zbraně. „Podíval jsem se na to několikrát - zněl mi, jako by byl opilý, ale to spekuluji. Nevypadal rád, že takovou zprávu vysílá," přirovnal video k nahrávkám, které natáčejí teroristé s rukojmími.

McFaul také připomíná, že zatčení může způsobit Putinovi potíže, neboť Surovikin je populární nejen mezi Wagnerovci, ale i u vojáků a nacionalistických bloggerů.

Několik dní je pryč

„Už tři dny není v kontaktu se svou rodinou“, píše bývalý šéf Echa Moskvy Alexej Venediktov. Neodpovídá ani jeho ochranka. 

Zvěsti o Surovikinově zatčení již dříve zveřejnil vojenský blogger Vladimir Romanov. Podle jeho informací byl generál zatčen 25. června, den po vzpouře Wagnerovců, a nachází se ve vazební věznici Lefortovo v Moskvě.

Jak uvádí jeho životopis na webu ministerstva obrany, k armádě nastoupil Surovikin (nar. 11. 10. 1966 v Novosibirsku) roku 1983, roku 1995 s vyznamenáním absolvoval Frunzeho akademii v Omsku. Bojoval ve válkách v Tádžikistánu, druhé čečenské válce a ve „vojenské operaci v Syrské arabské republice“, dodává ministerstvo. Akademii generálního štábu dokončil roku 2002. V letech 2013-17 byl velitelem východního vojenského okruhu, pak přešel do čela letectva. V srpnu 2021 dostal hodnost armádního generála.

Tři měsíce na přelomu roku byl velitelem „speciální vojenské operace“ na Ukrajině; tehdy se například okupanti museli stáhnout z Chersonu. Pak ho v této roli vystřídal náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov; Surovikin mu pak v tomto kontextu dělal zástupce.

Video  Sergej Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa