Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové vypálili rakety na pizzerii: Dva mrtví a 18 zraněných včetně cizinců v Kramatorsku

Aktualizováno -
27. června 2023
21:31
Autor: ČTK - 
27. června 2023
20:38

Východoukrajinské město Kramatorsk zasáhly dnes večer dvě ruské střely, uvedl na telegramu šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Trefily podle něj i pizzerii plnou lidí, kde si podle předběžných údajů útok vyžádal nejméně dva životy a 18 zraněných, včetně dítěte a tří cizinců. Na místě pracují záchranáři, pod sutinami jsou stále uvěznění lidé.

„Poblíž místa dopadu bylo poškozeno několik domů, obchodů, kaváren a dalších podniků,“ uvedl Kyrylenko s tím, že střely dopadly okolo osmé hodiny večer místního času (19:00 SELČ).

Kramatorsk leží na severu Doněcké oblasti, nedaleko měst Slavjansk či Lyman a zhruba 30 kilometrů od Bachmutu, který je už dlouhé měsíce místem aktivního boje ruské a ukrajinské armády. Loni na začátku dubna, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zasáhly ruské rakety vlakové nádraží v Kramatorsku, využívané civilisty k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Zemřelo několik desítek lidí.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Serhej a Irina Božedajevovi z Kramtorsku utekli s třemi dětmi před válkou do Prahy.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa