Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Obraz zkázy pod Kachovkou: Lidé čekají na záchranu na střechách, někteří se nedočkají

Aktualizováno -
7. června 2023
11:02
Autor: ČTK, lig - 
7. června 2023
06:31

Voda ze zničené Kachovské přehrady, která leží na jihu Ukrajiny, zaplavila přes 1300 domů na pravém břehu Dněpru. Postiženo je 24 lokalit, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na ukrajinské činitele. Sítěmi se šíří zoufalá svědectví lidí, kteří uvízli ve svých domovech, stovky jich čekají na záchranu na střechách zaplavených domů. OSN zase informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes 16.000 lidí. Humanitární dopady situace podle ní ale pocítí statisíce osob.

Šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin uvedl, že zaplaveno bylo 1335 domů, ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko pak informoval o počtu zaplavených lokalit.

Evakuováni jsou také lidé nacházející se v oblastech jižně od Kachovské přehrady a Dněpru, které okupuje Rusko. Jen z města Nova Kachovka, které leží přímo u nyní zničené vodní elektrárny na přehradě, bylo podle starosty Vladimira Leonťjeva přemístěno kolem 900 obyvatel. Už dříve uvedl, že je zde pod vodou asi 600 domů.

Rozsah záplav ukazují podle agentury Reuters satelitní snímky společnosti Maxar Technologies, na nichž je vidět řada zatopených měst a vesnic. Z mnoha domů nad hladinu vyčnívají jen střechy. Na těch na záchranu čekají stovky lidí. Ukrajinské úřady už dříve varovaly, že nemohou evakuovat všechny.

„Všechno je ponořené ve vodě, všechen nábytek, lednička, jídlo, všechny květiny, všechno plave. Nevím, co mám dělat,“ vylíčila svou složitou situaci 53letá obyvatelka Chersonu, který je největším městem pod přehradou. Hladina Dněpru zde už v úterý stoupla o 3,5 metru.

Agentura Nexta přinesla čerstvé závěry ze zatopených měst a obcí, záchranáři dál pokračují v evakuaci.

Nexta přinesla i záběry z levého břehu Dněpru. Zoufalí lidé mávají ze střešních oken a prosí o záchranu. Ukrajinští záchranáři jim ale nemohou pomoci, protože jde o území ovládané Rusy. „Okupační úřady neevakuují lidi, ignorují výzvy a nevpouštějí dobrovolníky do zatopené oblasti,“ informují média.

V okupovaném městě Nová Kachovka se po záplavách pohřešuje nejméně sedm lidí. Uvedl to Moskvou dosazený starosta města, podle kterého muselo být z Nové Kachovky evakuováno přes 900 lidí. Voda v oblasti ale začala ustupovat, poklesla zatím o 35 centimetrů, píše s odvoláním na místní představitele agentura TASS.

Hráz přehrady, která je jedním z největších vodních děl v Evropě, byla zničena v brzkých úterních hodinách. Ukrajina je přesvědčena, že za zkázu může Rusko, Moskva zase obviňuje Kyjev.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
Dnes

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa