Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusa usvědčily ukrajinské drony a hovory domů: Zabil jsem chlapa, doznal se manželce

Autor: Darina Jíchová, swp - 
22. března 2023
09:25

O tom, že se Ukrajincům daří zaznamenávat mnohé hovory ruských vojáků, se již dobře ví. V červnu Ukrajinci zachytili přiznání, ruský mladík připustil, že zabil civilistu. Na základě nahrávky z dronu ukrajinská policie Rusa identifikovaného jako Klim Keržajev (25) z Moskvy v nepřítomnosti obvinila z válečných zločinů, uvedla stanice CNN. Příběh „zabitého“ civilisty má naštěstí šťastný konec, Ukrajinec svou „smrt“ přežil. 

Složku s důkazy včetně zmiňovaných nahrávek hovorů, a to mezi vojákem a jeho manželkou či přáteli, policisté sestavili po několikaměsíčním vyšetřování ruského útoku nedaleko města Izjum, ke kterému došlo loni v červnu. Ukrajinská policie audiozáznamy sdílela exkluzivně s reportéry CNN, a to těsně před oznámením obvinění.

Keržajev sloužil ve 2. motostřelecké divizi a v 1. tankové armádě západního vojenského distriktu, Rus je viněn z pokusu o vraždu civilisty, což je akt válečného zločinu podle článku 438 ukrajinského trestního zákoníku. Celý červnový útok byl rovněž zachycen na kameru dronu, ukrajinští vojáci tehdy podnikli unikátní záchrannou misi, na malý dron přivázali papírek s nápisem „Následujte mě“. Celá akce byla zachycena v dokumentu ukrajinského filmaře Ljubomyra Levyckého.

„Koukáme se na to jako na film, jako na seriál. Vlastně na hororový snímek, kde Rusové zabíjí civilisty,“ komentoval pro CNN šéf oddílu policejního vyšetřování v Charkově Serhij Bolvinov. Dodal, že nahrávky nejsou ani v nejmenším ty jediné důkazy, které mají, k dispozici je i forenzní zpráva po ohledání auta a místa činu útoku. Ohledání proběhlo poté, co ukrajinské jednotky v září osvobodily Izjum a okolí. Další důkazy sestavila kybernetická policie, která trasovala vojákovy účty na sociálních sítích a jeho hovory.

Bolvinov zdůraznil, že kauza Keržajeva je jen jeden ze stovek ruských válečných zločinů, které jeho tým vyšetřuje, a to pouze v Charkovské oblasti. Jeho tým se skládá z více než 900 vyšetřovatelů.

Zázrak ve škarpě

Minulé léto manželé Valeria Ponomarovová a Andrij Bohomaz jeli do Izjumu, jejich záměrem bylo pomoci Bohomazovým postarším rodičům utéct z okupovaného města. Jenže manželé někde špatně odbočili a dostali se blízko k frontě a pozicím ruských jednotek. Jejich auto zasáhla palba. Incident zaznamenali i ukrajinští vojáci včetně toho, jak se pár pokoušel utéct. Ukrajinský dron natočil, jak manželé opustili zasažený vůz a utíkali pryč, při jedné salvě byl Bohomaz vážně zraněn. Ponomarovová se mu snažila pomoct, dostat ho do krytu za vůz a obvázat mu rány.

Ukrajinské jednotky byly asi 30 metrů od vozu, ale bylo příliš riskantní dostat se k manželům, proto k nim vyslali dron se vzkazem, aby ho následovali. Jenže Ponomarovová nevěděla co dělat. „Poslal nám to přítel? Nebo nepřítel,“ ptala se sama sebe, jak později vypověděla v dokumentu. Žena se následně však rozhodla dron následovat, myslela jen na pomoc pro manžela. Brzy po jejím odchodu k jejich autu přišli Rusové a manžela hodili do škarpy. Mysleli si, že ho jejich palba zabila. Jenže Bohomaz jako zázrakem přežil.

Ponomarovová byla v bezpečí, ukrajinští vojáci však pro ni měli těžkou zprávu – k jejímu manželovi nebylo možné se vrátit, pozici obsadili Rusové.

Mezi tím nicméně ukrajinské drony dál natáčely, co se dělo na místě. „No, do p*dele, dneska jsem zabil muže,“ jeden z vojáků, později identifikovaný jako Keržajev, volal domů v domnění, že Bohomaza zabil. Jeho telefonát slouží jako doznání, že pálil na neozbrojené civilisty. O svém činu mluvil nejprve s manželkou a pak i s kamarádem. „To zas*aný auto se najednou objevilo na cestě a vystřelil jsem. Se*u už na to, zabil jsem chlapa,“ řekl Keržajev.

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Bohomaz ukázal, že má tuhý kořínek, i přes vážné zranění vylezl ze škarpy. Probudil ho déšť. „Začalo pršet a já se začal třást zimou. Pochopil jsem, že se odtamtud musím dostat,“ dobelhal se směrem k pozicím ukrajinských vojáků. „Trvalo mi to asi 30 nebo 40 minut. Dělal jsem si přestávky, měl jsem neuvěřitelné bolesti,“ ještě 9 měsíců po útoku musí Ukrajinec stále podstupovat léčbu, šrapnely mu poranily mozek, míchu a hrudník.

Video se připravuje ...
Další videa