Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zelenského „tajná“ mise: Vtipy, objetí novinářky a rázný vzkaz Macrona a Scholze: „Rusko nesmí zvítězit“

Aktualizováno -
9. února 2023
07:00
Autor: ČTK, simao - 
8. února 2023
09:38

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu zamířil na předem neohlášenou návštěvu Británie. Přijal ho premiér Rishi Sunak i král Karel III., v parlamentu si vtipem o britském čaji řekl o další vojenskou podporu - letadla. Večer se v Paříži setkal s francouzským prezidentem Macronem a německým kancléřem Scholzem. Macron Zelenského ujistil o tom, že Francie bude Ukrajinu "podporovat až do jejího vítězství". Tím však Zelenského tajná mise nekončí.

  • Zelenskyj se vydal na svou druhou zahraniční cestu během války na Ukrajině. V prosinci navštívil USA.
  • Britští zákonodárci  Zelenského vítali bouřlivým potleskem a prezident na úvod proslovu v angličtině poděkoval za podporu.
  • Zelenskyj v projevu v britském parlamentu řekl, že vítězství Ukrajiny změní svět a odradí všechny budoucí agresory. Žádal další zbraně - mj. o letadla.
  • Zelenského přijal britský premiér Rishi Sunak v Downing Street i král Karel III. v Buckinghamském paláci.
  • Ukrajinský prezident se setkal Emmanuelem Macronem v Paříži. Do Paříže zamířil kvůi setkání ve třech i německý kancléř Olaf Scholz.
  • Macron Zelenského ujistil o tom, že Francie bude Ukrajinu „podporovat až do jejího vítězství“. „Rusko nesmí zvítězit,“ zdůraznil Macron.
  • Zelenskyj vedle toho potvrdil, že se ve čtvrtek sejde s lídry EU. Chce s nimi chce jednat o dodávkách zbraní včetně střel dlouhého doletu a bojových letounů.

Dopravní letoun C-17 britského Královského letectva se Zelenským na palubě přistál před polednem SEČ na letišti Stansted severně od Londýna. Premiér Sunak poté na twitteru zveřejnil fotografii zachycující oba státníky na letišti v přátelském objetí. Následně zamířili v koloně do sídla britského premiéra.

Zelenskyj navštívil mimo jiné ukrajinské vojáky, kteří v současnosti v Británii podstupují výcvik, a promluvil také v britském parlamentu. V emotivním projevu k poslancům ve Westminster Hall se přimlouval za bojové letouny pro Ukrajinu. Přijat byl v historické budově nadšeně, uvedl Daily Mail. Zelenskyj upozorňoval, že k poražení ruských agresorů bude zapotřebí více pomoci.

Setkání Zelenského s Macronem v Paříži:

Zelenského volání po letadlech

„Až společně zvítězíme, každý agresor bude vědět, co ho čeká, pokud zaútočí na mezinárodní řád,“ uvedl Zelenskyj v Londýně. V minulých konfliktech podle něj zlo prohrálo. „Rusko prohraje,“ prohlásil ukrajinský prezident vzdorovitě. „Víme, že Rusko prohraje. Opravdu víme, že vítězství změní svět,“ řekl Zelenskyj v Londýně.

„Děkuji ti, Rishi,“ obrátil se Zelenskyj na britského premiéra, když připomněl, že Británie cvičí ukrajinské vojáky na tanky Challenger, jichž Londýn naposledy slíbil 14 dodat Ukrajině.

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Velké Británii. Na snímku s R. Sunakem (8. 2. 2023) Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Velké Británii. Na snímku s R. Sunakem (8. 2. 2023) | Reuters

„Přišel jsem sem a stojím před vámi jménem statečných, jménem našich válečných hrdinů, kteří jsou nyní v zákopech pod nepřátelskou dělostřeleckou palbou, jménem našich leteckých střelců a každého obránce nebe, který chrání Ukrajinu před nepřítelem, jménem našich tankistů, kteří bojují za obnovení našich ukrajinských hranic, jménem našich branců, kteří jsou nyní cvičeni mj. i tady v Británii,“ poznamenal Zelenskyj.

Děkoval i Johnsonovi

Zelenskyj zdůraznil, že Británie stála za Kyjevem „od prvního dne“. Přímo se pak obrátil na expremiéra Borise Johnsona, který byl v sále. „Borisi, ty jsi sjednotil ostatní, když se to skutečně zdálo naprosto nemožné,“ řekl Zelenskyj, načež se mu dostalo dalšího mohutného potlesku.

Předsedovi Dolní sněmovny Lindsaymu Hoyleovi Zelenskyj předal helmu elitního ukrajinského pilota, kterého označil za „jedno z nejúspěšnějších es“ a jednoho z králů Ukrajiny. Na přilbě byl napsaný vzkaz „My máme svobodu, dejte nám křídla, abychom ji mohli chránit“. „V Británii je král pilotem letectva a v dnešní Ukrajině je každý pilot letectva králem,“ prohlásil řečník.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v britském parlamentu (8.2.2023) Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v britském parlamentu (8.2.2023) | Reuters

Narážka na britský čaj i Sunakovo přání

Uvedl také, že když před dvěma lety odcházel z britského parlamentu, poděkoval za vynikající anglický čaj. Nyní všem děkoval za další podporu Ukrajiny.

Premiér Sunak předtím řekl, že jeho vláda si přeje rozhodující vítězství Ukrajiny letos na bojišti. „Naším cílem je nadále zajistit vítězství Ukrajiny v tomto konfliktu,“ řekl Sunak. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu, aby letos dosáhla na bojišti rozhodujícího vítězství,“ dodal britský ministerský předseda.

Po vystoupení před britskými zákonodárci jej přijal král Karel III. Na setkání v Buckinghamském paláci dorazil Zelenskyj stejně jako do parlamentu nebo do amerického Kongresu ve vojenském úboru, který v posledních měsících provází veškerá jeho vystoupení. Podle oficiálního prohlášení panovníkovi děkoval za podporu Ukrajinců, kteří před válkou utekli do Spojeného království.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil anglického krála Karla III. (8. 2. 2023) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil anglického krála Karla III. (8. 2. 2023) | Reuters

Výcvik Ukrajinců v Británii

Úřad v Downing Street 10 oznámil, že Británie se chystá rozšířit výcvik ukrajinských vojáků na námořnictvo a letectvo. Vycvičí piloty bitevních letounů či námořníky a urychlí dodávky vojenského materiálu.

„Návštěva Zelenského v Británii je důkazem odvahy, odhodlání a boje jeho země a důkazem nezlomného přátelství mezi našimi dvěma zeměmi,“ dodal úřad britského premiéra.

Objetí novinářky

Ne zcela běžná situace se pak odehrála na tiskové konferenci. „Zdravím vás, pane prezidente, opravdu bych vás chtěla obejmout, ale není mi to dovoleno,“ řekla zpravodajka BBC Zelenskému.

„Proč ne, prosím, obejměte mě,“ odpověděl ukrajinský prezident s úsměvem a sešel z jeviště, aby ji objal, zatímco ostatní tleskali.

14:33
Dnes

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

14:00
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií, ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

13:26
Dnes

„Oscar přijel na Ukrajinu,“ tweetuje deník Ukrajinská pravda a přidává fotografii. Je na ní režisér a reportér Mstyslav Černov, aktuální držitel řady ocenění včetně zlaté sošky od americké Akademie filmových věd za reportážní dokument 20 dní v Mariupolu o ruském dobývání azovské metropole.

Zobrazit celý online

Londýn na začátku měsíce vyjádřil stanovisko, že poskytnutí britských bitevníků Ukrajině by bylo nepraktické, protože výcvik pilotů na nich trvá nejméně tři roky. Dnes mluvčí Downing Street oznámil, že britský ministr obrany Ben Wallace dostal za úkol prověřit, jaké stroje by Británie mohla Ukrajině dát. Případné dodávky premiérská kancelář označila za „dlouhodobé řešení“.

Agentura AP připomíná, že Británie je jedním z největších vojenských podporovatelů Ukrajiny, jíž už poslala zbraně a výzbroj za více než dvě miliardy liber (více než 53 miliard korun).

Návštěva následuje několik dní po telefonátu mezi Sunakem a Zelenským, v němž britský premiér Kyjevu nabídl urychlení pomoci Kyjevu a další výcvik ukrajinských sil, včetně pilotů pro bitevníky, a to odpovídající standardům NATO.

Do výcviku na britských základnách se dosud zapojilo více než 10 000 ukrajinských vojáků. Někteří z nich se cvičí na tanky Challenger 2, které Londýn Kyjevu dodá. „Jsem dnes hrdý, že rozšíříme cvičení z vojáků na námořníky a piloty bojových letounů, což zajistí, že Ukrajina bude mít armádu schopnou bránit své zájmy i v budoucnosti,“ cituje Sunaka jeho úřad.

„Potvrzuje to také náš závazek, že nebudeme poskytovat jen vojenskou výzbroj v krátkodobém horizontu, ale také dlouhodobý slib, že budeme stát Ukrajině po boku v příštích letech,“ dodal Sunak.

Řada evropských médií tento týden spekulovala, že Zelenskyj by ve čtvrtek mohl přicestovat do Bruselu na mimořádný summit Evropské unie. Nejmenovaný činitel Evropského parlamentu ČTK sdělil, že v souvislosti s návštěvou je zákonodárný sbor připraven svolat mimořádné zasedání.

Macron: Rusko nesmí zvítězit

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  při setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem žádal o rychlé dodávky těžkých zbraní a letadel. Informovala o tom agentura AFP. .

Macron Zelenského ujistil o tom, že Francie bude Ukrajinu „podporovat až do jejího vítězství“. „Rusko nesmí zvítězit,“ zdůraznil Macron. Také Scholz slíbil, že vojenská, humanitární a finanční podpora Ukrajiny bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné.

Prezident Ukrajiny přilétá do Francie:

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa