Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válečné události vyděsily děti k smrti! Elja (†6) s Rosťou (†3) zemřeli na infarkt

Autor: štt - 
15. ledna 2023
05:00

Tento týden po sociálních sítích koloval srdceryvný příběh malé ukrajinské holčičky, kterou dostihla traumatická zkušenost z války. Elja v pouhých šesti letech zemřela na infarkt. Stejně tragický osud stihl i tříletého Rostislava.

Tyto dvě tragické události všem připomněly, že obětmi krvavého konfliktu nejsou pouze vojáci, ale i civilní obyvatelstvo. Zejména pak děti, které musejí dennodenně zakoušet strach z všudypřítomné smrti.

Holčička se bála k smrti

Dívka bydlela se svou babičkou v Avdijivce, ležící jen pět kilometrů od frontové linie, informoval server outono.net. Právě Doněcká oblast, kde se zhruba dvou a půl tisícové město nachází, patří k nejzasaženějším místům konfliktu.

Video  Příbuzné žily v nelidských podmínkách.  - Facebook
Video se připravuje ...

Během útoků se obě příbuzné ukrývaly ve sklepě rozbořeného domu, kde je pravidelně navštěvoval i dobrovolník Vlad Mahkovskij. Díky němu se ví, že dívka přišla o tatínka. Nemá u sebe ani matku, ta pracuje kdesi v zahraničí. „Jsem k smrti vyděšená,“ byla první slova, která dívka Vladovi pověděla. 

Na frontě působí mnoho humanitárních pracovníků, kteří prohledávají rozbořená města a snaží se evakuovat zbylé obyvatele. Elju se bohužel do bezpečí dostat nepodařilo.

Ve středu začaly dívce dřevěnět nohy a ruce. Jen krátce poté zemřela na infarkt. Mahkovský zveřejnil několik fotografií a videí, která ilustrují, v jak nelidských podmínkách poslední rok holčička žila.

 

Rosťovi se zastavilo srdce

V důsledku ruské invaze takto trpí mnoho ukrajinských dětí. Další z obětí je i teprve tříletý Rostislav, informoval server tsn.ua. Jeho malé srdíčko nevydrželo silný výbuch, který 9. ledna otřásl jihoukrajinským Mykolajivem.

K tragédii se vyjádřil i poslanec Oleksandr Pasichny. „Neumím si představit smutek, jaký zažívají chlapcovi rodiče a příbuzní,“ napsal na svém facebooku.

Některým dětem kvůli stresu raší šediny. V polských uprchlických centrech dokonce museli zakázat balónky, jelikož při jejich náhodné explozi přeživší dostávali silné záchvaty paniky.

18:10
Dnes

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj uvedl podle TV Nexta, že má jednu z variant zapojení jednotek do obrany Ukrajiny. Podle prezidenta mohou vojska partnerských zemí pomoci Ukrajině sestřelit nepřátelské rakety, jako tomu bylo při útoku na Izrael.

17:12
Dnes

Na třítýdenní cestě po válkou zasažené Ukrajině vzniká divadelní inscenace Žal. Malý tým brněnského Divadla Feste dokumentárními metodami zpracovává řadu témat souvisejících s pohybem uprchlíků mezi Ukrajinou a Českem, ale také třeba s úzkostmi a problémy teenagerů, včetně těch ukrajinských, kteří našli útočiště v ČR. Premiéra bude 30. dubna v Brně. Divadelníci nyní poznávají tíživou realitu života v zemi, která se přes dva roky brání ruské invazi. V divadle i hotelu se musejí uchylovat do krytu, doprovázejí je vojáci, řekl ČTK režisér Jiří Honzírek.

Zástupci brněnského Divadla Feste zavítali nejprve do města Rivne, pak do Žytomyru, nyní jsou v Černihivu, poté se chystají do Kyjeva a Ivano-Frankivsku. Zejména v Černihivu je podle nich blízkost války nepřehlédnutelná.

„Pracujeme teď ve velkém divadle, podobném třeba Mahenovu divadlu v Brně. Loni sem dopadla bomba. Divadlo tak má velkou díru ve střeše, přesto funguje, hraje se tady, ale je to prostě válečné,“ popsal Honzírek.

16:28
Dnes

Při ukrajinských dronových útocích a ostřelování zahynuli v západoruské Belgorodské oblasti tři lidé, včetně těhotné ženy. Podle ruskojazyčné služby stanice BBC to dnes uvedl gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajina oznámila, že při ruských útocích na obytné domy ve městě Vovčansk na severovýchodě země přišli o život dva lidé a dva utrpěli zranění.

Zdroj z ukrajinské rozvědky agentuře Reuters řekl, že Ukrajina v noci na dnešek provedla rozsáhlý dronový útok na ruské cíle, přičemž terčem byla energetická zařízení podporující vojenskou průmyslovou výrobu. Zasaženy byly podle něj nejméně tři elektrické rozvodny a sklad paliva.

Zobrazit celý online

Video  Dívka (†6) se ukrývala se svojí babičkou ve sklepě.  - Facebook
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa