Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zima přišla na Ukrajinu. Rusové ji znají, ale bude jejich výstroj a morálka stačit?

Autor: mav, swp - 
17. prosince 2022
19:16

O ruské armádě se říká, jak je její výraznou silou „generál zima“ - s jeho pomocí porazila Napoleona či Hitlera a pořádně tím ovlivnila světové dějiny. Za „speciální vojenské operace“ na Ukrajině však Moskva nemá tento živel na své straně, ba možná stojí proti ní. Obstojí ruští vojáci na frontových liniích proti ukrajinským obráncům?

Na frontě už letos byly dny, kdy teploměr neukázal nic nad nulou; v Bachmutu, u nějž se aktuálně bojuje, o víkendu naměřili -11 °C. A očekávají se dvacetistupňové i horší mrazy, bláto a deště ustoupí sněhu a ledu.

Zima bude komplikací pro obě bojující strany; jednoduché operace potrvají déle, stromy bez listí už neposkytnou úkryt, ve sněhu budou potřeba bílé maskáče - a vojáci bude nutné víc krmit, v zimě tělo spálí víc kalorií, připomíná deník The Guardian.

V podzemní noclehárně v systému zákopů je teplo a snad až útulno. „Je to nutnost, ne přepych, neboť potřebují udržet výstroj suchou,“ vysvětlila z místa reportérka Channel 4 News. Rozmarem není ani kotě: „Olenka, dobrá bojovnice. Jsme uprostřed polí, je tu plno myší,“ popsal reportérce velitel Vadym.

V zimě je ještě víc než v létě ve válce důležitý výcvik, morálka a vedení. „Je snadné  morálku ztratit: Představte si špatné prázdniny v horách, bez pořádné organizace a vybavení,“ říká vysloužilý velitel od britských tankistů Ben Barry, který těžkou zimu zažil poválečné Bosně, v rámci sil NATO. „V Bosně jsem viděl třesoucí se místní vojáky, kteří nechtěli nic než se vrátit do bunkrů a pít,“ popsal pro Guardian.

Bundy a spacáky ze Západu

Ukrajinská armáda dostává sezónní výbavu od západních spojenců - Kanada v říjnu slíbila 500 tisíc kusů zimního oblečení, Německo 100 tisíc teplých bund, Británie 12 tisíc spacáků, 150 vyhřívaných stanů i 25 tisíc sad oblečení do extrémních mrazů, jak oznámil Londýn před měsícem. Další pomoc přichází ze severských zemí i odjinud. Otázkou je, jak včasně se dostane až na frontu.

Ruská armáda by teoreticky na mrazy mohla být zvyklejší, přinejmenším má jednotky speciálně cvičené v mrazech. Například 80. samostatná motostřelecká brigáda (arktická), spadající pod pobřežní síly Severního loďstva a sídlící v Murmanské oblasti, za severním polárním kruhem.

Místo střežení severních břehů, potažmo hranic s Finskem a Norskem, však arktičtí motostřelci vyrazili na Ukrajinu - a to v červenci. Ani pro ně tak zima nebude po několika měsících bojů příjemná, i kdyby snad neutrpěli žádné ztráty.

Teď spíš na Ukrajinu z Ruska proudí „posily“ - všelijak naverbovaní muži s nějakým výcvikem i nováčci, nezřídka i propuštění vězni. Z řady zdrojů včetně ruských „vojenských korespondentů“ přicházejí zprávy, kterak si noví vojáci musejí obstarávat vlastní výstroj, spacáky, ba kamna…

Ukrajinský server Defense Express koncem listopadu informoval, že z Ruska do Číny vyrazilo několik obřích nákladních letadel Antonov An-124 Ruslan - za týden asi deset letů, některé se snažily skrýt vypnutím transpondérů. Podle jednoho videa z Číny letadlo nakládalo „vojenskou pomoc - výstroj, neprůstřelné vesty, helmy, oblečení“.

I kdyby Moskva zlepšila své vyhlídky na vystrojení vojáků, bude pro ni ještě o něco obtížnější dostat vše na frontu včas. Ruská logistika během invaze se neukázala jako zrovna efektivní, navíc ji Ukrajinci dokážou ostřelovat dalekonosnými a přesnými raketomety Himars.

Aktuálně je terén na frontě většinou vlhký, zablácený, což brzdí operace, vozy se musejí držet na silnicích, kde mohou být snadným terčem. Jak ale půda zamrzne, přinese to zase širší taktické možnosti oběma armádám. „Obě strany ovšem vědí, že to bude jaro, nikoli zima, co může být rozhodující,“ konstatuje Guardian. „A tak bude důležitější zimu přečkat v dobrém stavu, než se snažit o bezprostřední vítězství.“

Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa