Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zakrvavené balíčky i zvířecí oči: „Teroristé neuspějí,“ vzkazuje po balíčcích ve 12 zemích Kuleba

Autor: ČTK, swp - 
3. prosince 2022
21:41

Výhrůžky dostali v posledních dnech ukrajinští diplomaté ve dvanácti zemích. Na facebooku o tom informoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého se ale Ukrajinci nezaleknou. V pátek Kyjev uvedl, že jeho zastupitelské úřady v zahraničí, včetně Česka, obdržely zakrvavené balíčky obsahující zvířecí oči.

„Dosud máme 18 případů výhrůžek ve 12 zemích: Pokus o teroristický útok ve Španělsku, balíčky se zvrácenými hrozbami ve formě vytržených zvířecích očí v Maďarsku, Nizozemsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii, Rakousku, Česku, Vatikánu a Francii, zprávy o bombě v Kazachstánu a také podezřelý dopis v USA,“ uvedl Kuleba po pátečním krizovém jednání s ukrajinskými diplomaty.

Podle ministra chtějí pachatelé, které označuje za teroristy, ukrajinské diplomaty ve světě zastrašit a „podkopat důležitou diplomatickou práci na dodávkách zbraní, energetického zařízení a na izolaci Ruska“.

Ukrajinská velvyslanectví a konzuláty podle ministra zahraničí zvýšily po vlně výhrůžek bezpečnostní opatření. Kyjev podle něj rovněž spolupracuje s úřady hostitelských zemí i ukrajinskou tajnou službou SBU na odhalení pachatelů. „Teroristé neuspějí,“ dodal Kuleba.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko v pátek informoval, že ukrajinská velvyslanectví a konzuláty v několika zemích, včetně Česka, obdržely zakrvavené balíčky obsahující zvířecí oči. Česká policie uvedla, že na ukrajinské velvyslanectví v Praze a konzulát v Brně dorazily balíčky s živočišnou tkání.

Ve Španělsku už dříve přišly dopisové bomby například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví, leteckou základnu nebo do firmy v Zaragoze, která vyrábí raketové odpalovací systémy, ruční granáty či zařízení pro noční vidění. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus.

List El Mundo dnes napsal, že podle španělské policie bylo všech šest dopisních bomb odhalených v posledních dnech odesláno z města Valladolid na severu země.

Odesílatele se ale zatím identifikovat nepodařilo. V pěti případech nebyl nikdo zraněn, lehké zranění utrpěl pouze ve středu zaměstnanec ukrajinské ambasády, když bez kontroly otevřel zásilku pro velvyslance Serhije Pohorelceva. Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že se k této zprávě nemůže vyjádřit.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

Video  Náměstek ministryně obrany o ústupu z Chersonu: Jak Rusové zaplatí za Putinovo fiasko?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa