Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Varování před třetí světovou na summitu G20 na Bali. Zelenskyj: Ruská ničivá válka musí být zastavena

  • Autor: ČTK,for,swp - 
    Aktualizováno -
    15. 11. 2022
    10:35
    15. 11. 2022
    07:32

    Na indonéském ostrově Bali začal dvoudenní summit největších světových ekonomik G20. Summitu se zúčastní prezidenti a premiéři téměř všech zemí skupiny, chybí naopak Vladimir Putin. Indonéské předsednictví chce jednání věnovat obnově globální ekonomiky po pandemii covidu-19 či klimatickým změnám, mezi hlavním tématy summitu však je jasně válka na Ukrajině. Indonéský prezident a hostitel akce Widodo již varoval před novou světovou válkou. K lídrům se na dálku připojil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ve videoprojevu uvedl, že je čas zastavit Rusy a jejich ničivou válku. Stát by se tak mělo na základě jím navrženého plánu. Kyjev dlouhodobě deklaruje, že je ochoten jednat s Moskvou o příměří pouze pod podmínkou, že se ruské síly zcela stáhnou z Ukrajiny.

  • 1.Zelenskyj: Ruská ničivá válka musí být zastavena

    „Jsem přesvědčen, že nyní nastal čas, kdy ruská ničivá válka musí a může být zastavena,“ řekl Zelenskyj na uzavřeném jednání skupiny G20. Agentury AFP a Reuters získaly anglický přepis jeho projevu.

    V něm Zelenský popsal svůj plán na nastolení míru a „záchranu tisíců životů“: Nedůvěřovat Rusku, netolerovat jeho jaderné hrozby a provést úplnou výměnu zajatců. Válka by podle něj měla skončit „spravedlivě“ a na základě Charty OSN a mezinárodního práva.

    Navrhl také prodloužit na neurčito dohodu mezi Ukrajinou, Ruskem, OSN a Tureckem, která Kyjevu umožňuje vyvážet z ukrajinských přístavů obilí a další zemědělské produkty. Mezinárodní společenství by se podle Zelenského mělo rovněž zaručit za „radiační bezpečnost“ v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně.

    „Prosím, zvolte cestu vůdcovství. Společně jistě najdeme vzorec pro mír,“ dodal Zelenský.

    Video  Náměstek ministryně obrany o ústupu z Chersonu: Jak Rusové zaplatí za Putinovo fiasko?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 2.Shoda lídrů o Rusku

    Členové skupiny největších světových ekonomik G20 se krátce před zahájením summitu na indonéském ostrově Bali dohodli na znění závěrečného usnesení, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. 

    „Měli bychom se pokusit využít setkání G20 k tomu, abychom přesvědčili všechny partnery, aby na Rusko vyvíjeli větší tlak,“ citovala agentura Reuters z Michelovy tiskové konference před dnešním zahájením dvoudenní vrcholné schůzky. Řekl také, že ukončení „nesmyslné války“ ze strany Ruska je nejlepším způsobem, jak vyřešit energetickou a potravinovou krizi ve světě.

    Michel uvedl, že shoda na závěrečném komuniké byla nalezena na úrovni vyjednavačů. Podle DPA se jim podařilo překonat počáteční odpor Moskvy a dostat do usnesení ostré odsouzení ruské invaze na Ukrajině. Ta má být v textu označena jako válka a nikoliv jako speciální vojenská operace, jak boje na Ukrajině nazývá oficiálně Rusko.

    Vysoce postavený představitel americké vlády dnes uvedl, že se jedná o důrazné odsouzení většinou členů skupiny G20. Důraz byl při vyjednávání kladen na vytvoření co nejširší koalice v rámci skupiny G20, čehož bylo podle něj dosaženo. Konečný souhlas Moskvy s návrhem textu vnímá americký představitel jako známku toho, že Rusko již v otázce Ukrajiny nemůže počítat s podporou Číny.

    Podle agentury Reuters se do návrhu usnesení promítlo, že většina členů G20 důrazně odsuzuje válku, ale existují různé pohledy. Usnesení má rovněž ocenit obilnou dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů a export ruských plodin a hnojiv.

    Video  Ptám se, pane premiére - Ukrajina  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Zásadní je podle návrhu textu dodržování mezinárodního práva a upeňování mezinárodního systému, který zajišťuje mír a stabilitu, uvádí Reuters.

    Součástí usnesení má být také zmínka o nepřípustnosti použití jaderných zbraní, na níž se v pondělí na svém prvním osobním setkání shodl americký prezident Joe Biden se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Kritizovali také ruské vyhrůžky použitím jaderných zbraní ve válce proti Ukrajině.

  • 3.Macron s čínským protějškem

    Se  Si Ťin-pchingem se setkal také franczouzský prezident Emmanuel Macron. Vyzvali k respektování územní celistvosti a suverenity Ukrajiny. Šéf Elysejského paláce to dnes ráno napsal na twitteru.

    Věnovali se přitom mimo jiné ruské válce na Ukrajině. „Společně s prezidentem Si Ťin-pchingem vyzýváme k respektování územní celistvosti a suverenity Ukrajiny. Důsledky tohoto konfliktu překračují evropské hranice: Překonáme je těsnou spoluprací mezi Francií a Čínou,“ podtrhl Macron.

    Podle Macrona jsou Francie a Čína odhodlány se zasadit o „ukončení eskalace“ a vzhledem k důsledkům války na Ukrajině „podporovat nejzranitelnější ekonomiky, dekarbonizovat naše ekonomiky a přičinit se o ochranu biodiverzity“.

    Svět se podle Macrona nesmí rozdělovat. „Svět potřebuje spojit síly, aby odpověděl na tyto výzvy: obnovit mír, konat ve prospěch klimatu a biodiverzity, prokázat solidaritu v krizích,“ napsal francouzský prezident.

    Summit G20 v Indonésii: Německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a americký prezident Joe Biden (15.11.2022) Summit G20 v Indonésii: Německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a americký prezident Joe Biden (15.11.2022) | Reuters

  • 4.Sunak: Putin se nám měl postavit

    Britský premiér Rishi Sunak v úterý řekl představitelům skupiny G20, že ruský prezident Vladimir Putin měl být připraven se na summitu postavit světovým lídrům. Odchod ruských jednotek z Ukrajiny by podle něj znamenal „největší změnu“ ve světových záležitostech. Informoval o tom britský list The Guardian. 

    „Jeden člověk má moc to všechno změnit,“ řekl Sunak. „Je pozoruhodné, že Putin se necítil na to připojit se k nám. Možná kdyby to udělal, mohli bychom se pustit do řešení věcí,“ dodal Sunak, který se podle deníku se svými slovy obrátil na Lavrova, což bylo poprvé od začátku války v únoru, kdy se britský premiér setkal tváří v tvář s vysoce postaveným ruským představitelem. „Protože největší změna, kterou by kdokoli mohl udělat, je, že by Rusko odešlo z Ukrajiny a ukončilo tuto barbarskou válku,“ dodal.

    V poznámce mířené zemím, které zůstaly v konfliktu neutrální, včetně Číny a Indie, Sunak řekl, že všechny státy jsou ve větším nebezpečí kvůli nyní vzniklému precedentu.

    „Nezákonná invaze Ruska na Ukrajinu má hluboké důsledky pro nás všechny, protože podkopala základní principy suverenity a územní celistvosti,“ řekl britský premiér.

    „Na těchto principech jsme všichni závislí. Jsou to základy mezinárodního řádu. Musí být dodržovány. Je to velmi jednoduché - země by neměly napadat své sousedy, neměly by útočit na civilní infrastrukturu a civilní obyvatelstvo a neměly by vyhrožovat jadernou eskalací. To jsou jistě věci, na kterých se všichni shodneme,“ dodal.

    Sunak své vystoupení využil také k výzvě k ukončení obilné krize. Za nepřijatelnou označil skutečnost, že Rusko z potravin a energií činí zbraň, přestože dvě třetiny ukrajinského obilí směřují do rozvojových zemí.

    Přítomnost Ruska vrhla na summit stín a vzbudila obavy ohledně podoby závěrečného komuniké. Podle zdrojů agentury DPA se ale západním státům podařilo do prohlášení prosadit pasáž, která ruskou invazi na Ukrajinu odsuzuje.

    Summit G20 v Indonésii: Kanadský premiér Justin Trudeau a britský premiér Rishi Sunak (15.11.2022) Summit G20 v Indonésii: Kanadský premiér Justin Trudeau a britský premiér Rishi Sunak (15.11.2022) | Reuters

     

  • 5.Indický premiér chce mír

    Indický premiér Naréndra Módí dnes na summitu vyzval k návratu k diplomacii s cílem ukončit válku na Ukrajině.

    Indie neodsoudila invazi Moskvy na Ukrajinu, ale Módí v září řekl Putinovi, že „dnešní doba není dobou války“. „Opakovaně jsem řekl, že musíme najít způsob, jak se na Ukrajině vrátit na cestu příměří a diplomacie,“ uvedl Módí ve svém úvodním projevu. „V současné době je třeba projevit konkrétní a kolektivní odhodlání k zajištění míru, harmonie a bezpečnosti ve světě,“ dodal.

    Zpoždění kvůli Bidenovi

    Indonéský prezident Widodo na summitu G20 varoval před novým rozdělením světa na vzájemně nepřátelské části. I on jako hostitel vrcholné schůzky také vyzval k ukončení války na Ukrajině.

    „Máme odpovědnost vůči národům světa,“ apeloval Widodo na ostatní účastníky summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa. „Neměli bychom rozdělovat svět na dva různé tábory. Nesmíme dopustit, aby svět upadl do další světové války,“ uvedl v souvislosti se soupeřením mezi státy, které podle něj sílí čím dál více.

    Se zjevným odkazem na Rusko a jeho invazi na Ukrajinu indonéský prezident dále uvedl, že státy by měly dodržovat mezinárodní zásady. „Musíme válku ukončit. Dokud válka neskončí, bude obtížné dostát naší zodpovědnosti za budoucí generace,“ dodal s tím, že země G20 nesmí v tomto ohledu selhat.

    Setkání v prázdninovém letovisku Nusa Dua nabralo hned v úvodu zhruba půlhodinový skluz kvůli zpoždění amerického prezidenta Joea Bidena. Kromě tématu války na Ukrajině a jejím globálním dopadům chce indonéské předsednictví jednání věnovat také obnově globální ekonomiky po pandemii covidu-19 či klimatickým změnám.

    14:55
    Dnes
    !

    Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

    Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

    Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

    14:16
    Dnes

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

    Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

    Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

    13:48
    Dnes

    Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa