Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové rozmístili v Bělorusku hypersonické střely Kinžal, varuje Londýn. Mají dolet až 2000 km

Autor: ČTK, swp - 
1. listopadu 2022
13:06

Rusko patrně přesunulo do Běloruska hypersonické střely Kinžal, upozornilo dnes britské ministerstvo obrany, které se odvolává na poznatky britské vojenské rozvědky. Vyslání nadzvukových střel do Běloruska Londýn hodnotí jako gesto, kterým chce Rusko dát najevo, že má běloruskou podporu.

Na běloruském letišti Mačuliščy u Minsku se pravděpodobně nacházejí dvě ruské stíhačky MiG-31 a kontejner, který slouží k uskladnění hypersonických střel Kinžal, sdělilo britské ministerstvo a zveřejnilo satelitní snímky letiště. Právě z letounů MiG-31 lze tyto manévrovatelné střely odpalovat.

Střely Kinžal jsou schopny urazit vzdálenost až 2000 kilometrů. Rusko je používá od roku 2018 a několikrát je vypálilo i během války na Ukrajině, v Bělorusku je ale zatím nerozmisťovalo.

Ruské zásoby těchto střel jsou velmi omezené a jejich rozmístění v Bělorusku znamená pro Rusko jen malý přínos, pokud jde o zasahování dalších cílů na Ukrajině, podotklo britské ministerstvo obrany. Přemístěním nadzvukových střel do Běloruska chce Moskva pravděpodobně Západ přesvědčit o tom, že role Běloruska jako ruského spojence ve válce na Ukrajině je čím dál důležitější.

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa